пʼятниця, 02 червня 2017 00:25

Україна має стати ядерною державою

Автор: Володимир Казаневський
 

Минулого тижня стався фактично розкол Заходу. Руйнування довіри у "Великій сімці" (міжнародний клуб урядів високорозвинених країн світу — США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії, Канади. 2014-го з нього виключили Росію. 26–27 травня в Італії відбувся саміт організації. — ГПУ) через конфронтаційну позицію президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа призвело фактично до руйнування самої "сімки".

Загострення стосунків у процесі виходу Великої Британії з Євросоюзу. Ультиматум Трампа щодо НАТО — якщо не будете платити, ми вас не захищатимемо. На тлі цього загострення стосунків Польщі з Францією та Німеччиною в Європі посилює розкол у ЄС.

У США та Євросоюзу немає спільної позиції щодо Росії та України. Відтак Вашингтон змінює політику щодо Києва. Він вестиме її самостійно, і вона буде жорсткіша за політику Брюсселя.

Яка ж реакція на ці зміни української влади? Президент України далі закликає Захід помиритися, досягти єдності та протидіяти агресії Москви. Це позиція прохача, бідного родича, який хоче здаватися мудрим завдяки досвіду минулого та благородним за чужий рахунок. Згляньтеся на Україну, світові добродії, покарайте Росію — це ж відповідає вашим принципам.

Прямо на наших очах Західний світ змінився. Апелювати до спільних із ним цінностей пізно. Це провальна стратегія для України, шлях в нікуди. Тож Україні теж варто змінити міжнародну політику.

Потрібно виходити з чіткого самовизначення — Україна з ЄС чи із США. За президента Обами Україні варто було співпрацювати зі Штатами значно більше. Але за часів Трампа в його конфлікті з Європою Україна має недвозначно зайняти позицію останньої, не віддаючи переваги ані Німеччині, ані Франції, посилюючи співробітництво з Польщею.

Маємо зробити прагматичними відносини з Вашингтоном і Лондоном. Контактувати слід на рівні економічних відносин і утримуватися від прямої підтримки нинішньої політики США та Великої Британії, що спрямована на розкол Заходу. Варто переоцінити військову допомогу Штатів. Якщо її ціною є стратегічні поступки Росії, то потрібно від такої допомоги відмовлятися.

Треба позбутися ілюзії вступу до НАТО. Разом із розколом "Великої сімки" може статися й розкол Альянсу. Це організація, що захищає спільні принципи Західного світу. Вона існує, доки Захід єдиний у цих принципах.

Україна має стати ядерною державою. Можливо, за підтримки Польщі, яка своєї "ядерної зброї не має, Києву та Варшаві навіть варто створити спільний ядерний щит. Більше того, Україна має ініціювати створення військової організації ЄС, яка замість НАТО гарантуватиме її безпеку.

На випадок подальшого розколу Євросоюзу Україна повинна мати сценарій створення міжнародного блоку — Міжмор'я — разом із Польщею, Білоруссю, Литвою та, можливо, Молдовою.

Жорстка стратегія США не залишає шансів українцям тягнути ситуацію невизначеності щодо Донбасу. Його втюхуватимуть Україні.

Якщо українці не підтримують стратегію реінтеграції Донбасу, потрібно діяти вже. Бо від українського президента ми дочекаємося лише одного — нас змусять обрати шлях невигідний.

Європа змінює курс

— Часи, коли ми могли повністю залежати від інших, минули. Я особисто в цьому переконалася в останні дні. Ми, європейці, повинні взяти долю у власні руки, — говорить канцлер Німеччини 62-річна Анґела Меркель 28 травня. Так прокоментувала саміт "Великої сімки". Мала на увазі неможливість повністю розраховувати на США та Велику Британію. З Лондоном не вдалося домовитися щодо умов його виходу з Євросоюзу. Із президентом Сполучених Штатів Дональдом Трампом — щодо вирішення проблеми глобального потепління.

Зараз ви читаєте новину «Україна має стати ядерною державою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі