пʼятниця, 06 вересня 2013 00:45

Україні потрібен військово-політичний аргумент

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Міноборони відмовляється від створення оперативно-тактичного ракетного комплексу "Сапсан". Міністр Павло Лебедєв заявив, що розробник — конструкторське бюро "Південне" — витратив понад 200 млн грн і не зробив ні дослідного зразка, ні документації. Він вважає, що альтернативою "Сапсану" стане одна з розробок конструкторського бюро "Луч".

— Це мишача метушня в міністерстві, що пахне корупцією, — коментує заяву міністра керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, 40 років. — В Україні лише конструкторське бюро "Південне" може розробити такий комплекс, як "Сапсан". КБ "Луч" спеціалізується на протитанкових ракетних комплексах. Це зброя не стратегічна, а тактична.

"Сапсан" створювався в рамках цільової програми. Утім, Лебедєв говорить, що КБ "Луч" без жодного фінансування створило альтернативний ракетний комплекс. І він, за словами міністра, кращий, ніж те, що створювало КБ "Південне". Це дивно.

Звідки міністр узяв ті 200 мільйонів — теж питання. Розробники отримали лише 123. Треба розібратися, куди ділися майже 80 мільйонів гривень. Також Лебедєв каже, що "Південне" не надало документації по "Сапсану". Це брехня. Те, що повинні були виконати за контрактом, зроблене й прийнято комісією Міноборони. А що стосується надання дослідного зразка, то коштів на нього не виділили.

Міністр кидає звинувачення не лише "Південному", а й усім попереднім міністрам. Від започаткування проекту "Сапсан" 2006 року їх було чотири — Анатолій Гриценко, Юрій Єхануров, Михайло Єжель, Дмитро Саламатін. Два останні працювали в уряді Азарова. Ніхто не заявляв, що Мінообони даремно витратило гроші. І раптом з'ясовується, що гроші пішли на вітер. Запитання: хто відповідатиме?

Найболючіше питання: чому Міноборони закриває проект "Сапсан"? Очевидно, що Лебедєв почав лобіювати інше конструкторське бюро. Однак комплекс "Сапсан" необхідний Україні. Із нашим позаблоковим статусом нам потрібна не просто зброя, а військово-політичний аргумент. Щоб противник знав — можемо вразити його територію. З приходом Януковича ми "порізали" останні оперативно-тактичні комплекси "9К72 Ельбрус". Сьогодні ракетних озброєнь в українській армії нема, крім тактичного комплексу "Точка-У" зразка 1960-х. А ракетні озброєння — ударна сила в будь-якій армії й відносно дешевий засіб проти ворога.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібен військово-політичний аргумент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі