четвер, 07 квітня 2011 07:30

Угоди з Євросоюзом не змінили ставлення до українців у посольствах

Для отримання туристичної візи у Швейцарію українці повинні надавати у посольство 11 документів. Віднедавна — ще й оригінал трудової книжки.

— Швейцарське посольство керується також і законодавством України. У постанові Кабміну "Про трудові книжки працівників" сказано, що цей документ зберігається на підприємстві як документ суворої звітності. На руки працівнику його видають після звільнення. В інших випадках — теоретично — лише під розписку, — пояснює адвокат юридичної компанії "КПД Консалтинг" Кирило Казак, 31 рік.

— Швейцарія формально не входить у Європейський Союз, тому отримання візи у цю країну має деякі особливості, — коментує експерт із міжнародної політики Павло Рудяков, 54 роки. — Ясно, що для наших громадян хочуть ускладнити отримання візи, захиститися від нас іще одним бар'єром. Це неприємно.

Недавно прем'єр Микола Азаров озвучив термін членства у ЄС — 10 років. Це достатньо далеко, щоб відповідати за невиконання обіцянки. Зараз домовляються про підписання угод про зону вільної торгівлі та асоціацію. Ми вже попідписували чимало документів з ЄС, але це не змінило ставлення до українців у посольствах. На тлі розмов про наближення України до Європи відбуваються протилежні процеси.

На дискримінаційні вимоги посольств іноземних держав мало б швидко реагувати Міністерство закордонних справ. Але в МЗС і близько немає точки зору, співвідносної з інтересами наших громадян, хоча Міністерство має представляти і захищати їх. Можливо, українці часто-густо  сумнівно поводяться за кордоном. Але самокритика мала б поєднуватися з почуттям власної гідності.

Зараз ви читаєте новину «Угоди з Євросоюзом не змінили ставлення до українців у посольствах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі