середа, 17 жовтня 2012 07:15

"У тупику всі — і держава, і влада, й опозиція"

Об'єднана опозиція "Батьківщина" та УДАР останній рік вели переговори про координацію дій на парламентських виборах. До цього закликала ув'язнена екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Зокрема, щоб був єдиний опозиційний список на чолі з моральним авторитетом. За кілька етапів переговорів лише домовилися провести соціологічні дослідження, які показали б, на якому окрузі більший рейтинг має "ударівець" чи висуванець "Батьківщини". За ними ті чи інші мали зняти свого представника, щоб не переміг представник влади.

У неділю на закритому з'їзді УДАР зняв 26 своїх мажоритарників, а в понеділок Об'єднана опозиція — 28. Але і ті, й ті залишилися незадоволені. УДАР наголошує, що їхні прохання виконали лише на третину і це "зіграє на руку владі". "Батьківщина" вважає, що у партії Кличка "проблеми з етикою".

— Вони партнери по інтризі, а не союзники у боротьбі, — говорить 56-річний Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій. — Воюють зараз за мажоритарників, бо це додаткові мандати. Куди піде опозиційний мажоритарник, як стане народним депутатом? Або до "Батьківщини", або до УДАРу. Якщо УДАР підтримує мажоритарника від "Батьківщини", то той же не піде до них у фракцію. Тому між ними і конкуренція за цих людей.

"Батьківщина" повідомила, що УДАР ухвалив одноосібні рішення, й вони дізналися про них з інтернету.

— "Батьківщина" хоче показати, що Кличко — не справжній опозиціонер. Якщо говорити про інтереси ключових гравців, то для Тимошенко потрібно, щоб опозиція була єдиною і валила режим. Вона розуміє, якщо цього не станеться, то сидітиме щонайменше до президентських виборів. Але це не входить у плани Кличка. У нього все нормально. За списком УДАР отримає десь 16-17 відсотків мандатів та долучить якусь кількість мажоритарників. Мета Кличка — створити фракцію, яка була б поміркованою опозицією. А не уподібнюватися "Батьківщині", за якою завжди стоятиме тінь Тимошенко.

На які процеси зараз впливає Тимошенко?

— Очевидно, узгодження мажоритарників проходило через неї. Впливає і на стратегію. Заява, що всі самовисуванці — проект влади, це її стиль. Хоча це не так.

Чого чекати від Об'єднаної опозиції та УДАРу?

— На публіці вони будуть ніби разом, але на одному боці з різних сторін. Єдиною опозицією вони ніколи не стануть. Адже десь інтереси не співпадатимуть, бо і Кличко, і Яценюк готуватимуться до президентських виборів. Постійно виникатимуть тертя. Кличко ніколи не гратиме по нотах "Батьківщини".

Опозиційний проект зараз знаходиться на стадії проектування. Ніхто не знає, якою вона буде. Основна інтрига — коаліція "Свободи" і "Батьківщини". Та прагне, щоб партія Тягнибока пройшла до парламенту і стала її бойовим загоном. А влада цього не хоче, бо тоді парламент буде сильно радикалізований. Проблема в тому, що Об'єднана опозиція не дбає про стратегію, а займається тільки тактикою.

Кличко, з політичної точки зору, не готовий сформувати новий опозиційний проект. І досвіду мало, і команда не та. Єдиний, хто демонструє й ідейний, і людський, і політичний драйв — це "Свобода". Але вона — регіональна, а не загальнонаціональна партія. Доволі радикальна. А респектабельних політичних сил, які стали б новою опозицією, немає. Цю нішу можуть зайняти люди, які зараз у владі, але незадоволені її негативною еволюцією. Таких багато. Водночас вони не пов'язують прогрес країни і з теперішньою опозицією. Також є частина опозиції, яка розуміє, що в тупику всі — і держава, і влада, й опозиція. В українській політиці має відбутися перегрупування та перепозиціонування.

Зараз ви читаєте новину «"У тупику всі — і держава, і влада, й опозиція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі