вівторок, 20 березня 2012 00:45

"Треба відновити роботу міждержавної комісії Україна — Росія"

Автор: фото з сайта www.www.day.kiev.uа
  Валерій Чалий: ”Торік подібний саміт Янукович проігнорував”
Валерій Чалий: ”Торік подібний саміт Янукович проігнорував”

Президент України Віктор Янукович перебуває з візитом у Росії. Візьме участь у саміті Євразійського економічного співтовариства, в якому Україна має статус спостерігача, а також зустрінеться з лідерами держав — учасниць співтовариства.

— Цей візит Януковича на саміт ЄврАзЕС не буденний, — каже заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий, 40 років. — Торік у грудні наш президент проігнорував подібне запрошення до Москви й поїхав на саміт Україна — Євросоюз. Нині Янукович, вочевидь, хоче використати шанс на зустріч із російським президентом Дмитром Медведєвим для двосторонніх переговорів. Але найкращим форматом для поглиблення відносин наших країн мала б стати робота міждержавної комісії Україна — Росія, що не збирається вже півтора року. Доречніше було б провести засідання цієї комісії на найвищому рівні, за участю президентів, а не їхати на саміт ЄврАзЕС.

Кому цей візит потрібен?

— Насамперед, Росії. Вона прагне показати відбудову простору СНД у новому форматі. Для України важливість цього візиту лише в зустрічі Януковича з Медведєвим. Можливо, вона дозволить обговорити проблеми двосторонніх стосунків. Мабуть, президенти не до кінця довіряють іншим каналам взаємодії.

Чому не працює міждержавна комісія?

— Її комітети працюють, але засідання на рівні глав держав, мабуть, відбудеться, коли у Кремль прийде новообраний президент РФ Володимир Путін.

Як нашій владі подолати недовіру у відносинах з Росією?

— Недовіра стосується персональних стосунків між керівниками держав, здатності виконувати взяті зобов'язання. Але нині на терезах не тільки недовіра між Януковичем і Медведєвим, а й довіра між українським суспільством та українським політикумом. Часто рішення української влади щодо Росії приймаються в закритому режимі, непослідовно, мають вигляд бартеру, де українська сторона робить стратегічно помилкові кроки. З російського боку, навпаки, можуть бути якісь тимчасові економічні поступки, які часто виявляються у стратегічному плані відтермінованням платежів України Росії.

Спочатку треба сформувати довіру суспільства до рішень на двосторонньому рівні, щоб люди сприймали це як позитив для своєї кишені чи своїх прав.

Перед візитом Україна активно заявляла про намір брати газ не у Росії, а в європейських країн. Це матиме вплив на росіян?

— Це один із наших козирів. Але ця позиція має використовуватися не для залякування партнера, а для втілення її в життя. Якщо матимемо можливість скоротити обсяги споживання російського газу за рахунок поставок з Європи, то можемо домагатися зниження ціни від "Газпрому".

Чому перед цим візитом Янукович дав кілька інтерв'ю російським, а не українським ЗМІ?

— Це неправильний хід з боку президента. Він мав донести свою позицію і плани на цей візит насамперед, українцям. Брак інформації також маємо від МЗС та Адміністрації президента. Це посилює недовіру суспільства до влади. Люди думають: вони знову щось замишляють за нашими спинами.

Зараз ви читаєте новину «"Треба відновити роботу міждержавної комісії Україна — Росія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі