четвер, 27 серпня 2009 17:38

Тимошенко рятує прапори козацької слави

Автор: фото: Олександр Прокопенко
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко оглядає відреставрований за її підтримки прапор XVIII століття
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко оглядає відреставрований за її підтримки прапор XVIII століття

Напередодні 18-річчя Дня Незалежності в Державному історичному музеї відбулася презентація відреставрованої пам"ятки — козацького прапора XVIII ст. із зображенням національного герба "Козак з мушкетом".

Це вже друга визначна національна пам"ятка, відновлена за підтримки прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Раніше був відреставрований прапор Івана Мазепі XVII ст.

Про історію "Козака з мушкетом" на презентації 22 серпня розповіла Юлія Тимошенко:

— 8 березня 1755 року останній український гетьман Кирило Розумовський видав ордер, згідно з яким зобов"язувався в усіх 10 полках Гетьманщини виготовити прапори з гербом "Козак з мушкетом".

Усього було виготовлено 51 прапор. Проте до наших днів зберігся лише один. Перші відомості про нього датуються 1885 роком. Тоді священик Пантелеймон Данилевський передав його до Церковно-археологічного музею в Києві. Потім, побувши певний час у Петербурзі, стяг повернувся в українську столицю, де майже 50 років чекав на реставрацію. Роботи з відновлення пам"ятки за ініціативою Юлії Тимошенко розпочалися у вересні 2008-го. І ось тепер до Дня Незалежності Україна отримала подарунок.

Не менш захоплива історія і з прапором гетьмана Мазепи, який було відреставровано дещо раніше. Він унікальний тим, що є одним із трьох гетьманських стягів, які збереглися донині. Два інших перебувають за кордоном: Богдана Хмельницького — у Стокгольмі, а Данила Апостола — у Москві.

Позаторік у вересні, під час відвідин Харківського історичного музею, Тимошенко була неприємно вражена тим, що видатна українська пам"ятка перебуває на останній стадії руйнації. За її дорученням за складну роботу з реставрації прапора взялися спеціалісти Краківського національного музею в Польщі.

— Цей прапор пройшов таку ж важку історію, як і сама Україна, коли ми кожен раз із шматочків збираємо нашу державність, незалежність, нашу Україну, — відзначила на презентації Юлія Тимошенко. — І знаково, що ця подія відбувається саме сьогодні. Бо саме зараз Україні потрібна і мудрість, і єдність. І, можливо, така подія надасть українському політикуму і народу додаткове натхнення.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко рятує прапори козацької слави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі