пʼятниця, 16 березня 2012 06:45

Стосунки президента з Богом виглядають карикатурою

Новопетрівська сільрада під Києвом дала дозвіл на відбудову підірваного більшовиками Межигірського монастиря.

Обитель планують звести за 6 км від історичного місця. Землі, де колись стояв монастир, тепер займає приватна резиденція президента Віктора Януковича. На місці колишнього Спасо-Преображенського храму він будує теплиці, пише сайт "Українська правда".

— Щоб пам'ятку відбудовували на іншому місці, ніж вона перед тим стояла, таких прецедентів у світі не було, — каже журналіст і документаліст Юрій Макаров, 56 років. — До самої відбудови я теж ставлюся дуже обережно. У ті часи, коли в мене ще був водій, він подарував мені невичерпну мудрість із цього приводу. Казав: "Чтоб они так молились, как они строят!".

Звісно, однією з форм повернення до себе є й повернення до релігійного коріння. Але в нинішніх формах воно не переконує. Щойно бачу нову церкву, то одразу біля неї — характерні баби з вилупленими очима, які готові розірвати кожного, хто проходить поруч. Поряд стоїть і скромненький "джипусик" розміром з автобус — вочевидь, куплений за пожертви віруючих. Якщо починаєш ставити якісь запитання, нариваєшся на дику агресію. Тоді шкодуєш, що опинився тут. І до храму після цього не тягне.

Розташування монастиря принципове лише для дуже незначної кількості людей. Здебільшого — для віруючих, які вважають намоленим попереднє місце.

Головне, щоб відбудували саме те, що зруйнували. А в мене до цього є певна недовіра. Бо я знаю і державу, і церкву. Мій дід був священиком, настоятелем Микільського собору в Луганську. Потім від нього почали вимагати "додаткових послуг". Він не міг на них погодитися. І йому відмовили в реєстрації та наступній парафії. У 1970-ті дід як простий мирянин став старостою Володимирського собору. Хотів бути при церкві. Те, що він розповідав про тамтешні порядки, мене не надихало. А те, що я бачу на власні очі зараз, дозволяє сказати, що то були дитячі казочки.

На тлі витівок нашого президента з країною його стосунки з Богом виглядають карикатурою. Будь-який проект, до якого Янукович має стосунок, автоматично втрачає цінність. Найгірше в усій цій історії — ставлення до Януковича як людини і президента може перекинутися на ставлення до Межигірського монастиря. Люди, для яких цей монастир щось значить, не захочуть переступити його порогу.

Зараз ви читаєте новину «Стосунки президента з Богом виглядають карикатурою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі