четвер, 23 листопада 2006 19:46

"Старші люди досі бояться розповідати про Голодомор"

Голова Асоціації дослідників голодоморів, народний депутат Левко Лук"яненко, 79 років, каже, що старші люди й досі бояться розповідати про часи Голодомору.


Чого ми ще не знаємо про Голодомор?

— Наша асоціація працює з 1992 року, і дуже багато вже зробила. Але треба ще — в десятки разів більше. Зібрати записи по всіх селах Східної України, відомості про вимерлі через голод поселення. От я з Городнянського району Чернігівської області. Знаю, що кілометрів за сім-дев"ять від Городні були два хутори — Марченків і Кортовецький. На одному з них люди вимерли, хутір щез. А це ніде не зафіксовано.

Мертвих і ще напівживих звозили у великі ями на березі річки і там закопували

Інший приклад — Миргород на Полтавщині. Тоді в сім"ях було дуже багато дітей, по десять і більше. Коли батьки вмирали, то дітей морили голодом. Потім мертвих і ще напівживих звозили у великі ями на березі річки і там закопували. Згодом зверху залізничну колію проклали. І таких масових поховань є в Україні тисячі. Їх треба досліджувати, проводити розкопки.

Скільки грошей треба на повноцінне дослідження Голодомору?

— Ми в асоціації якось прикинули — для нормальної діяльності нам треба на рік 667 тисяч гривень. У нас є люди, які готові їздити по селах записувати очевидців, знімати фільми, фотографувати, брати участь у розкопках. А ми зараз живемо на членські внески. Виконавчий секретар ради організації отримує 200 гривень на місяць. Вона двічі на тиждень приходить в офіс на чергування. Решта працюють безплатно, на ентузіазмі. Держава зовсім не підтримує. От у Луганську в нас дуже гарний осередок. Їздили вони на місця масових поховань, записували розповіді, знімали на відео. Але тільки один фільм зробили — на більше грошей не вистачило.

Чи багато лишилося очевидців?

— Ще багато. Тих, які пам"ятають 1932–1933 роки, може й тисяч сто. Але ж був іще Голодомор 1946–1947 років. Його свідків ще більше.

Проте є проблема — люди старшого покоління досі бояться розповідати. Це ще з радянських часів страх. До того ж, наша асоціація ж ігнорується державою, ми ніби дисиденти якісь. То й люди ставляться з обережністю. От якби Верховна Рада ухвалила запропонований президентом законопроект, який визнає Голодомор геноцидом, то це була б певна легалізація. Люби перестали б боятися. Свідчень стало би більше.

Чи добре вже вивчені архіви і чи багато документів щодо Голодомору є в Росії?

— З архівами справи теж не дуже добрі. Маємо проблеми з доступом до них. Скажімо, ще на початку 1990-х український Голодомор вивчав спеціальний комітет канадського Конгресу. Вони зібрали багато свідчень українців, які виїхали до США і Канади. А в 1993 році передали той архів Україні — тодішньому віце-прем"єрові з гуманітарних питань Миколі Жулинському і голові Верховної Ради Іванові Плющу. Але його заховали. Для того, щоб наші люди могли на архів подивитися, я писав депутатське клопотання. Засунули його в якийсь чулан у Верховній Раді. До архівів Служби безпеки теж доступ обмежений. Росія ж до своїх документів практично не допускає. А у них же є архіви Міністерства внутрішніх справ, колишнього КДБ. Офіційно можна якусь більш-менш нейтральну інформацію дістати. А щоб щось таке, більш секретне — наші люди їздять, за пляшку коньяку там щось витягують.

Зараз ви читаєте новину «"Старші люди досі бояться розповідати про Голодомор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі