пʼятниця, 01 липня 2011 05:00

Стадіони подорожчали удвічі-втричі

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

За даними державної програми підготовки до Євро-2012, будівництво деяких об'єктів футбольного чемпіонату суттєво зросло в ціні. Так, столичний стадіон "Олімпійський" починали реконструювати з $300 млн, а тепер на нього планують витратити $575 млн. Цього тижня сума зросла ще на $48 млн. Арена у Львові подорожчала з $127,5 млн до $264,64 млн. Удвічі-втричі піднялася ціна робіт в аеропортах Харкова, Донецька і Львова.

— Віце-прем'єр із питань підготовки до Євро-2012 Борис Колесніков не надає офіційної інформації, які об'єкти у скільки обходяться, — зазначає Андрій Капустін, 54 роки, експерт із питань підготовки України до футбольного чемпіонату. — Конкретних кошторисів немає. Нещодавно німецька компанія отримала штрафні санкції за затримку комплектуючих для даху "Олімпійського". Цим уже зірвано відкриття стадіону до Дня незалежності. Але яка сума штрафу — теж не відомо. Документацію ніхто не показує. Тому не можна сказати, чим обґрунтоване таке подорожчання.

Будівництво і реконструкція аеропортів, доріг і залізниць — це розвиток державної інфраструктури. До Євро-2012 пряме відношення мають лише столичний "Олімпійський" і стадіон у Львові. Їхні кошториси мають оприлюднити, коли об'єкти почнуть експлуатувати. Тоді й буде видно, скільки вкрали.

Ми будемо мати гарні аеропорти. Щоб вони працювали на повну потужність після Євро-2012, потрібно розкручувати імідж України. У цьому сенсі Міністерство закордонних справ нічого не робить, тільки тратить гроші. Якщо внутрішній ринок авіаперевезень не буде монополізований, аеропорти працюватимуть під зав'язку. Бо людям зручніше літати, ніж їздити.

Зараз ви читаєте новину «Стадіони подорожчали удвічі-втричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі