пʼятниця, 30 грудня 2005 15:13

СНІД продовжує наступати

Максим — висококласний спеціаліст. Але коли керівництво дізналося, що він хворий на СНІД, його звільнили. Привід знайшовся миттєво.

— Це типова ситуація, — розповідає юрист благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ" Тетяна Бордоніс, 52 роки. — Третина звернень до нас пов"язані з захистом права на працю. Суспільство не розуміє і не сприймає хворих на СНІД. А лікарі розголошують їхню таємницю. Я представляла у суді інтереси чоловіка, якого через захворювання звільнили з роботи. Нібито за службову невідповідність. Хоча насправді редакторка газети, де він працював водієм, боялася від нього заразитися. Після гучної судової справи вона таки виплатила водієві 4 тисячі гривень за завдану моральну шкоду.

ВІЛ-інфікована дівчина вирішила накласти на себе руки, бо її вигнала з дому бабуся

Щодня на гарячу лінію довіри у Києві з різних регіонів звертається понад 220 людей. Запитання, насамперед, стосуються сумнівних інтимних контактів, ознак захворювання та психологічних проблем. Фахівці служби впродовж місяця рятують від суїциду семеро—восьмеро хворих.

— Якось прийшла 15-річна дівчина, — пригадує Тетяна Бордоніс. — Вона вирішила накласти на себе руки, бо її вигнала з дому бабуся. Тільки за те, що онука народилася хворою на СНІД. На той час мати дівчинки вже померла.

Іноді вчасно не надана медична і психологічна допомога може призвести до відчаю та агресивної поведінки людей, хворих на СНІД. Тоді хворі здатні на неадекватні вчинки. Страх передчасної смерті призводить до того, що вони прагнуть забрати на той світ й інших. Інфіковані навіть можуть свідомо заражати здорових людей. Наколюють їх "вірусними" голками у транспорті або вступають у сексуальні зв"язки.

Інколи інфіковані свідомо заражають здорових людей

— Рівень поширення ВІЛ-інфекції в Україні — один з найвищих у Європі, — стверджує соціолог організації "Трансатлантичні партнери проти СНІДу" Олена Гуменюк, 26 років. — За останні п"ять років кількість хворих збільшилася у чотири рази. Настільки ж зросла і смертність. Ця інфекція найчастіше передається через ін"єкційне вживання наркотиків. З минулого року значно збільшився відсоток поширення і через гомо- та гетеросексуальний статевий контакт. А 25 відсотків усіх випадків передачі ВІЛ – від матері до дитини.

— Навіть у пари з одним інфікованим партнером ризик появи на світ хворої дитини дуже високий,— застерігає дитячий лікар-інфекціоніст Світлана Комар. — Бо не тільки в крові, а й у чоловічій спермі велика концентрація вірусу.

Такі діти у дворічному віці мають вагу немовляти – всього 3 кг. У деяких країнах, наприклад, у Польщі вже існує так звана методика з відмивання сперми. Вона дає можливість народжувати здорових дітей. Ця процедура коштує 100 євро. Незабаром вона буде і в Україні.

— На сьогодні в Україні налічується 85 тисяч ВІЛ-позитивних людей, — каже заступник начальника відділу профілактики інфекцій та соціально-небезпечних хвороб МОЗ України 42-річна Ольга Сокальська. — З них понад 12 тисяч перебувають на кінцевій стадії захворювання на СНІД.

Виявити захворювання можна лише через 3–4 місяці після зараження

А міжнародні експерти припускають, що з ВІЛ/СНІД живуть майже півмільйона українців. Нещодавно тільки одна повія з Молдови, яка на кілька днів навідалася в Україну, встигла заразити 200 українців.  Проблема і в тому, що виявити захворювання можна лише через 3–4 місяці після зараження.

— Зазвичай українці, які знаходяться у стадії СНІДу, помирають від таких хвороб, як пневмонія, туберкульоз, грибкові та онкологічні захворювання, — каже Ольга Сокальська. — Але у моїй практиці були й несподівані ситуації. Чоловік прожив з ВІЛ-інфікованою дружиною кілька років і не заразився.

Найбільше ВІЛ-носіїв в Україні проживає у промислово розвинутих областях — Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, а також у Криму та в Києві. За прогнозами експертів, через п"ять років кількість випадків ВІЛ-інфекції в Україні може досягти 1,5 мільйона людей.



Зараз ви читаєте новину «СНІД продовжує наступати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі