пʼятниця, 10 червня 2011 05:15

Росія хоче довести ситуацію до критичної точки

Україна і Росія не змогли домовитися про нову ціну на газ на перемовинах у Москві.

Валентин Землянський, 35 років, незалежний експерт з енергетичних питань:

— Затягуванням переговорів щодо ціни на газ Росія знову хоче довести ситуацію до критичної точки, виставити Україну ненадійним партнером і транзитером. Тому погрози відмовитися від транзиту лунають не на адресу наших переговірників, а радше до Європи. Не маючи достатнього економічного підґрунтя для цього проекту, Росія шукає додаткові аргументи для європейських інвесторів, аби прискорити будівництва "Південного потоку" і запустити "Північний".

Від застосування Росією обвідних трубопроводів Україна може втратити приблизно 1,5 мільярда доларів на рік. Утім, відмовитися від транзиту газу взагалі Росія технічно не зможе. Попит на газ у Європі зросте через плани Німеччини повністю відмовитися від атомної енергетики. Альтернативою атомній енергетиці є або вугілля, або газ. Тому 50–60 мільярдів кубічних метрів газу все одно йтимуть українським шляхом.

Леонід Тупчієнко, 71 рік, кандидат філософських наук:

— Газові перемовини консервують відносини підлеглості України Російській Федерації. Цей стан зберігається протягом останнього півтора року. Основний політичний інтерес Росії — не лише зберегти Україну в межах своєї зони впливу, але й змінити статус нашої держави у цьому геополітичному просторі. Ми одні із засновників Співдружності незалежних держав, але маємо статус спостерігача, тому Москві бракує прямих важелів впливу на Київ. Ми не входимо у Митний союз, але активно торгуємо з його країнами. Тому росіяни хочуть затягнути нас у це економічне об'єднання, аби встановити контроль над цією торгівлею. А далі переорієнтувати Україну на євроазійський простір замість європейського.

Волі до спротиву такій політиці українській владі бракує. Бо вона всуціль учорашня — учорашній комунізм, учорашні науково-технологічні орієнтири, учорашні кримінальні традиції, які вона хоче поширити на всю країну.

Геннадій Рябцев, 38 років, заступник директора науково-технічного центру "Псіхєя":

— Уряд Азарова хоче зменшити ціну на газ із двох міркувань: щоб забезпечити прибутки лояльним до нього фінансово-промисловим групам і справити гарне враження на виборців. Навіть якщо це вдасться, люди навряд чи будуть задоволені — газ для населення все одно дорожчатиме.

Реальний важіль впливу українського уряду на російський "Газпром" — це зменшення обсягів споживання газу. Газомісткість української економіки втричі більша за польську, яка споживає 20 мільярдів кубометрів газу. Тому політика уряду мала би бути спрямована не на зменшення ціни, а на підвищення енергоефективності.

До суду з Росією не дійде. Ті, хто говорить про таку можливість, або не розуміють діяльності судової системи, або є політиками. У більшості випадків це одні й ті самі люди.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче довести ситуацію до критичної точки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі