вівторок, 02 вересня 2008 14:53

Рішення Кабміну швидко житла не здешевить

Уряд скасував більшість незаконних накруток на вартість житла. На думку Кабінету Міністрів, передача частини квартир місту додає до ціни 7–20%. Для службового користування — 2%. Передача чиновникам, пайовий внесок на розвиток соціальної та транспортної інфраструктури — 10%. Сплата коштів до цільового фонду міського бюджету — 5%. Відрахування на розвиток і зміцнення матеріальної бази пожежної охорони — 2%. Плата за підключення до електромережі — 10%.

Усі накрутки разом збільшували вартість квартир на 49,5%. Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко зауважує, що після їх скасування собівартість житла зменшиться принаймні на 45%.

Аналітик інвестиційної компанії SV-Development Сергій Костецький, 28 років, вважає рішення Кабміну суттєвим для здешевлення житла.

— Якщо ця стратегія втілиться, то ринок нерухомості безумовно пожвавішає, — каже експерт. — Але таке здешевлення житла можливе лише через півтора-два роки. Нинішні проекти будівництва здешевити неможливо — усі збори вже проплачені.

На думку аналітика, відрахування на будівництво мають бути не більш як 10% — на інженерні мережі, дороги, інфраструктуру. Нині місцева влада необґрунтовано завищує кількість квартир для черговиків та пільгових категорій — фактично їх оплачують покупці житла. Натомість має бути державна програма надання соціального житла малозабезпеченим верствам населення.

Рентабельність будівельної галузі має бути 30–35%. Бо річна інфляція в країні становить не менш як 20%, а багатоквартирні висотні будинки споруджують рік-півтора.

Однак експерт зауважує, що нинішнє рішення Кабміну можуть скасувати або змінити.

Квадратний метр житла в Києві коштує 2771 долар

— Для підтримки будівельної галузі треба ухвалити ряд законів. Для цього потрібна підтримка і Верховної Ради, і президента, — зазначає Сергій Костецький. — Інакше рішення Кабміну залишиться передвиборною риторикою.

Секретар Київради Олесь Довгий заявляє: скорочення урядом зборів із будівництва не вплине на вартість нерухомості, яка є ринковою та регулюється попитом і пропозицією. Від цього нововведення виграють забудовники, які покладуть до своїх кишень лише в столиці 1,5 млрд грн. Ці гроші пішли б на забезпечення соціально-економічної програми міста.

Спеціаліст холдингової компанії Київміськбуд Зоя Федорчук, 55 років, називає заяви прем"єрки про здешевлення житла голим популізмом.

— Механізму втілення цього урядового рішення нема, — пояснює вона. — Усі бюджети давно сформовані. До того ж, скажімо, Київ живе за своїм Законом про столицю. Як ви змусите нашого мера Леоніда Черновецького виконувати постанови Кабміну? Скасування зборів можливе тільки для нового будівництва.

Нинішнього року вартість житла, споруджуваного Київміськбудом, зросла на 5–10% — у залежності від проектів і конструкцій будинків, поверховості, місця розташування тощо.

За період із 1 січня по 30 червня квадратний метр київських новобудов подорожчав на $269, або на 9,71%. Нині коштує $2771.

Зараз ви читаєте новину «Рішення Кабміну швидко житла не здешевить ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі