четвер, 17 вересня 2009 18:13

Резиденцію "Межигір"я" відберуть у Януковича і зроблять заповідником

Міністерство охорони навколишнього середовища вийде з пропозицією про створення національного історико-культурного природного заповідника "Межигір"я". Про це в інтерв"ю УНІАН заявив міністр Георгій Філіпчук.

26 серпня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про повернення в державну власність урядової резиденції "Межигір"я" і двох будівель компанії "Надра України", розташованих у центрі Києва. Тоді глава уряду Юлія Тимошенко заявила, що під час прем"єрствування Віктора Януковича через ряд компаній вони були передані до приватних рук, а резиденція "Межигір"я" стала особистою власністю лідера Партії регіонів. "Цю резиденцію в держави особисто відібрав Янукович. Я прошу підсилити роботу в судах і зробити так, щоб ці 140 гектарів землі разом із державною резиденцією, де приймалися урядові делегації ще з часів Щербицького і де була можливість розмістити іноземних гостей, нікому не зійшли з рук", — сказала прем"єр.

На цьому ж засіданні Міністерству юстиції було доручено почати судовий процес з повернення резиденції в державну власність.

Там приймалися урядові делегації ще з часів Щербицького

Пізніше перший заступник голови Мін"юсту Євгеній Корнійчук заявив: міністерство готує судові позови для оскарження кожного рішення про поетапну зміну власника "Межигір"я". Направлені запити у всі міністерства і відомства, які ухвалювали відповідні рішення. Зараз інформація для складання позову уточнюється. На даний момент нерухоме майно і земельна ділянка належать юридичній особі, зареєстрованій в одній з офшорних зон.

На місці дачі Віктора Януковича розташовувався стародавній чоловічий монастир, заснований у період Київської Русі. Починаючи з кінця XVII ст. він служив шпиталем для поранених і немолодих запорізьких козаків. Під час руйнування монастиря в 1934–1935 роках і створення на його території державної резиденції начебто були знайдені збірники рукописних книг. Їх доля невідома.

Як стало відомо, народні депутати з Партії регіонів вилучили всі документи, які стосуються дачі "Межигір"я", ще у 2005 році. Вимога на виїмку паперів підписана нардепом Миколою Джигою (Партія регіонів). "Ми не можемо подати жоден позов, оскільки матеріали знаходяться у голови спецкомісії Джиги", — пояснив газеті заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

Зараз ви читаєте новину «Резиденцію "Межигір"я" відберуть у Януковича і зроблять заповідником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі