понеділок, 16 жовтня 2006 19:07

Президент спонукає до національного примирення

 

У день Покрови Пресвятої Богородиці Віктор Ющенко підписав указ щодо визначення статусу вояків ОУН-УПА. Про це він повідомив у суботу, 14 жовтня, під час поїздки до Сумської області.

— Як президент я не визначаю цей статус. Але я можу спонукати владу, в тому числі парламент, розглянути це питання і прийняти рішення по суті. Це завдання указу, який я підписав, — заявив Ющенко.

Президент нагадав, що рік тому доручив Кабміну створити комісію, яка мала провести ретельне історичне дослідження ролі й місця ОУН-УПА. Комісія завершила роботу чотири місяці тому. Тепер необхідно, щоб на ґрунті цих досліджень до парламенту було внесено законодавчу ініціативу, яка визначила б статус вояків Української повстанської армії.

— Цей крок зроблений для того, щоб створювати нові майданчики для суспільних компромісів стосовно ОУН-УПА, — каже письменник і політолог Володимир Цибулько, 42 роки. — Він навіть трохи випереджає суспільні настрої. Попередні дискусії проходили занадто емоційно, багато хто просто шукав у цій проблемі політичний зиск.

Їм треба знати, що їх визнано борцями за незалежність України

Як наслідок — крім взаємних обвинувачень між лівими і правими силами, тема примирення між колишніми воїнами ОУН-УПА і ветеранами Великої Вітчизняної не просунулася ні на крок. А президентський указ, на переконання письменника, заохочує розпочати фахову розмову про те, якою буде Україна, на яких засадах вона розвиватиметься — на засадах національного примирення, чи на засадах постійних суспільних конфліктів.

— На жаль, цей указ жодних конкретних наслідків не матиме. Навпаки, проблема ще більше зависне у повітрі, — прогнозує історик і політолог Олександр Палій, 31 рік. — У своїй більшості суспільство вже дозріло до необхідності визнання вояків УПА. Тому президент мав би ухвалити більш однозначне й остаточне рішення.

Ющенко каже, що не може економічно забезпечити пільги учасникам ОУН-УПА. Мовляв, це спроможний зробити лише уряд. Але тим декільком тисячам вояків, які ще живі, жодні пільги не потрібні. Їм треба знати, що їх визнано борцями за незалежність України. І це не обов"язково має бути прийнятий Верховною Радою закон. Достатньо указу президента.

На думку колишнього нардепа, лідера партії "Свобода" Олега Тягнибока, 37 років, проблема ОУН-УПА — це не тільки політичне питання, а ще й питання правонаступництва. Тобто, чи є наша держава правонаступником комуністичної України чи інших державних утворень — Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Карпатської України. Тягнибок каже, що недавно було розроблено і передано до Секретаріату президента проект указу з чотирьох пунктів. Перший визнає діяльність ОУН-УПА як боротьбу за державну незалежність України. Другий надає її бійцям статус борців за незалежність держави. Третій пункт проголошує 14 жовтня державним святом українського війська. І останній відміняє 23 лютого як День захисника вітчизни. Тягнибок запевняє, що саме такого указу чекають усі прихильники визнання ОУН-УПА.

Зараз ви читаєте новину «Президент спонукає до національного примирення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі