четвер, 18 листопада 2010 10:46

Президент і далі вірить у теорію змови

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Команда Віктора Януковича починає активно використовувати внутрішні та міжнародні засоби піару та лобіювання. Це новинка для України, і можна було би радіти, якби не мета такої кампанії.

Одразу після місцевих виборів влада запустила шестискладову пропагандистську кампанію роботи над помилками. Спочатку речник президента з питань зовнішньої політики Леонід Кожара і перебіжчик із БЮТу Олександр Фельдман в англомовній пресі применшили масштаби фальсифікацій. Потім заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман виступила з "Листом на захист демократії", щоб уподібнити громадянську мережу "Опора" із Комітетом виборців України. Усі західні коментарі та офіційні заяви посилаються на "Опору", але не на комітет, що свідчить про ступінь довіри до нього.

Президент сформував комісію зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права. Показово, що Янукович ліквідував орган з ідентичною назвою через два місяці після свого обрання. Хіба Україна не потребувала зміцнення демократії та утвердження верховенства права у квітні-вересні.

Четвертий прояв — публічна пропозиція міністра закордонних справ Костянтина Грищенка речникові БЮТ із закордонних справ Григорієві Немирі спільно працювати на реалізацію євроінтеграційного курсу.

П'ята складова — запрошення західних експертів допомогти вдосконалити виборче законодавство.

Шостий, найулесливіший крок здійснив голова Служби безпеки Валерій Хорошковський, коли покликав 15 євродепутатів до найдорожчого ресторану Брюсселя на обід. Важко уявити, щоби голова ЦРУ часів президентства Буша пригощав євродепутатів заради підтримки вторгнення США до Іраку. Зрештою, хто оплатив рахунок — Хорошковський особисто, уряд чи Партія регіонів?

Успіху пропагандистської кампанії перешкоджають чинники, які лише посилюють втому від України в Європі та Штатах.

По-перше, влада не виконала обіцянку провести чесні вибори і покарати фальсифікаторів. По-друге, вона вірить у змову Заходу проти України так само, як Леонід Кучма і Віктор Янукович шість років тому, коли пояснювали витоки Майдану.

Дозволю дати владі пораду: якщо хочете, щоби Захід сприймав вас серйозно, не вдавайтеся до совкового світобачення і не ховайтеся за теоріями змови. Час змиритися з реальністю.

Перший рік перебування Януковича на посаді президента засвідчив, що старі звички фальсифікації виборів, цензурування засобів масової інформації та корумпованих практик ведення бізнесу надто сильно вкоренилися в ньому. На майбутньому українському саміті ЄС лідери країн мають переконати Януковича і його оточення, що не можна отримати все й одразу, оскільки між внутрішньою і зовнішньою політиками існує тісний зв'язок. Пропагандистська кампанія роботи над помилками не спрацює.

Зараз ви читаєте новину «Президент і далі вірить у теорію змови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі