вівторок, 06 листопада 2018 07:15

Порошенко поки що задовольняє Берлін

Автор: REUTERS
  Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час урочистостей біля Маріїнсь­кого палацу звернулася до почесної варти українською: ”Вітаю, воїни!”. Їй відповіли: ”Героям слава!”. 1 листопада, Київ
Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час урочистостей біля Маріїнсь­кого палацу звернулася до почесної варти українською: ”Вітаю, воїни!”. Їй відповіли: ”Героям слава!”. 1 листопада, Київ

1 листопада в Києві з офіційним візитом була канцлер Німеччини Анґела Меркель. Востаннє приїздила в Україну у лютому 2015-го.

Президент Петро Порошенко зустрів німецького лідера біля Маріїнського палацу. Меркель звернулася до почесної варти українською: "Вітаю, воїни". Їй відповіли: "Героям слава". Президент подарував букет білих троянд. Після закритих переговорів лідери вийшли до преси.

Глава німецького уряду заявила, що так звані вибори 11 листопада на окупованій території Луганщини й Донеччини не відповідають мінським домовленостям.

— У нас немає нічого іншого, крім мінського процесу. Важливо, що Україна виконує свої зобов'язання. Навіть якщо це складно, — каже 64-річна Анґела Меркель. — На жаль, немає стабільного перемир'я. На лінії зіткнення гинуть солдати. Мінські домовленості не виконують, тому Німеччина виступатиме за продовження санкцій проти РФ. Київ і Берлін спільно працюють над запровадженням миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй на Донбасі.

— Обговорили стимулювання інвестицій в Україну. Німеччина є провідним інвестором в нашу економіку з показником 1,7 мільярда євро, — говорить Петро Порошенко, 53 роки. — Чотири роки ми відкривали виробництва комплектуючих для конвеєрів німецької автомобілебудівної промисловості. Створили 10 тисяч робочих місць.

— Ми готові виділити 85 мільйонів євро для покращення перспектив праце­вла­шту­вання молодих українців, — каже Анґела Меркель.

— Моє прохання стосується цін на енергоносії, — звернулася до глав парламентських фракцій і спікера парламенту Андрія Парубія. — Непотрібно робити так, щоб населення думало, що газ можна отримати за нульовим тарифом. Німеччина йшла складним шляхом від загальних субсидій до індивідуальних для незахищених громадян. Але якщо всі отримують субсидії, про успіх можна й не говорити.

Парубій попросив визнати Голодомор геноцидом українського народу на рівні Бундестагу. Також — зважити аргументи Києва проти будівництва російського газогону "Північний потік-2". Він доставлятиме паливо до Європи в обхід України.

— Візит Меркель — це сильний сигнал усім західним країнам: Німеччина підтримує Україну в боротьбі з російським окупантом, — говорить політолог Віктор Таран, 40 років. — Українські проблеми все ще пріоритетні для Європи.

— Показово, що Ангела Меркель приїхала до президентських виборів, — каже політолог Володимир Фесенко, 59 років. — Вони з Петром Олексійовичем із моменту його інавгурації зустрічалися майже 20 разів. Підтримують добрі особисті взаємини. Це важливо в міждержавному спілкуванні.

Меркель зробила серйозні політичні інвестиції у вирішення конфлікту на Донбасі. Днями заявила, що не планує балотуватися на наступний канцлерський термін. В Україні бояться, що після неї до влади в Німеччині може прийти проросійський політик. Але в таких країнах є інституційна стабільність. Із новим лідером не зміниться політичний вектор держави, стратегія вирішення конфлікту на Донбасі та проукраїнські позиції Німеччини.

"Меркель привезла до Києва пакет інвестиційних пропозицій та угод, — пише у блозі політолог 42-річний Віталій Кулик. — Та їх можна буде "освоїти" тільки після того, як ми зробимо "домашні завдання". Ідеться про реформування секторів безпеки — прозорість воєнних закупівель, розширення повноважень Антикорупційного бюро, свободу підприємництва тощо.

Канцлер розраховує, що Київ дослухається до пропозицій Берліна і щодо пожвавлення Мінського процесу. Зокрема, з відведення військ на лінії розмежування на Донбасі. Ці рішення непопулярні. Та Анґела Меркель розглядає Петра Олексійовича як того, хто все це може зробити. Поки що Порошенко цілком задовольняє Берлін".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко поки що задовольняє Берлін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі