пʼятниця, 27 грудня 2019 07:25

Понад третина українців думають про роботу за кордоном

Автор: Сергій Демчук
 

35% жителів обласних центрів України думали поїхати працювати за кордон. 63% не розглядали такої можливості, ще 2% — не відповіли. Такі дані 9 грудня оприлюднила соціологічна група "Рейтинг".

— Бажання працювати за кордоном популярне серед українців. Безвізовий режим (не дає права на роботу в Євросоюзі. — ГПУ) суттєво спростив виїзд з України. Особливо жителі західних регіонів почали поглядати у бік Польщі, — розповідає заступник директора "Рейтингу" Любомир Мисів, 40 років.

— Останні роки міграційні настрої українців стабільні. За всю історію наших досліджень приблизно третина опитуваних замислювалися про працевлаштування за кордоном. Цьогоріч був сплеск у травні. Ті, хто не підтримував нової влади, після виборів почали думати про переїзд.

Серед молоді 18–29 років 60 відсотків думали про трудову міграцію.

— Зазвичай понад половина людей цього віку бажають виїхати. Це найпрацездатніше населення. Відбувається відтік найпрофесійніших. Утворюються так звані кадрові діри. Приблизно кожен другий 30–50-річний думає про трудову міграцію. Серед пенсіонерів — не більше 10 відсотків. Їм важче знайти роботу.

Працювати в Німеччині хоче 31 процент, у Польщі — 27, у США — 13. У Росії — лише 6 відсотків.

— До РФ прагнуть значно менше, ніж до війни. Раніше вона була абсолютним лідером. Але досі 20 відсотків мешканців Маріуполя й Сіверськодонецька хотіли б працювати в Росії. В Харкові таких — 13 процентів.

Який вигляд має Україна на тлі інших держав щодо трудової міграції?

— Це загальносвітовий тренд. Із Польщі, країн Балтії, Румунії, Болгарії їдуть до Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії. А німці бажають працювати у Швейцарії — там зарплата вдвічі вища.

Як компенсувати відтік кадрів?

— Рівень оплати праці в нас — один із найнижчих у Єв­ропі. В Україну може поїхати хіба низькокваліфіковане населення Близького Сходу. Проте навіть ці люди розглядатимуть нашу державу скоріше як перевалочний пункт на шляху до Західної Європи.

Що поверне тих, хто виїхали?

— Можна використати досвід Польщі. Треба встановити низькі відсотки за кредитами, щоб українці могли відкрити власний бізнес на батьківщині. Трудовий мігрант зароблене за кордоном витрачає на добробут сім'ї, освіту дітей, купівлю житла. Про бізнес мало хто думає. Слід створити умови для самореалізації.

Зараз ви читаєте новину «Понад третина українців думають про роботу за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі