неділя, 13 серпня 2006 17:08

Погоду робитимуть експортери

Ще будучи прем"єр-міністром, Леонід Кучма якось сказав: "Скажіть мені, що будувати, і я буду це будувати". Але й донині уряди в Україні не мають чіткої середньострокової мети, якої повинні досягти.

Майже кожен новий Кабмін створює програму діяльності на рік. Проте цей документ зазвичай схожий більше на есе на вільну тему, аніж на чіткий перелік заходів. Програма є скоріше запобіжником, що забороняє протягом року відправляти уряд у відставку.

Підготовлена "помаранчевими" коаліційна угода мала стати — до певної міри — першим документом, де окреслено не лише мету, а й шлях до неї. Включала перелік реформ та змін законодавства, що мають бути здійснені.

Уряд Януковича своєї програми ще не представляв. Тому яким шляхом планує йти — ще невідомо. Одначе заяви членів антикризової коаліції та їхня попередня кар"єра дають можливості для деяких прогнозів. Значна кількість представників "старої гвардії" в новому уряді свідчить про те, що їхня політика буде схожою на звичну для них у попередніх урядах.

Що ж можна спрогнозувати вже тепер?

По-перше, значне лобі експортерів у Партії регіонів означає, що перехід до утримання інфляції у наперед заданих межах буде відкладено на невизначений термін. Зараз це є головною ціллю Нацбанку, проте експортерів значно більше цікавить обмінний курс. Саме він впливає на їхні прибутки. Штучне утримання обмінного курсу за різкого росту цін на експортні товари або послаблення гривні за падіння цін — це механізми, якими експортери можуть зберегти свої прибутки за рахунок держави в цілому.

Уряд Януковича своєї програми ще не представляв

Нагадаю, що саме стабільний обмінний курс за значного притоку валюти був однією з причин зростання цін під час першого прем"єрства Віктора Януковича. Отже, якщо експортери матимуть вплив на НБУ, то саме співвідношення гривня—долар залишиться основним орієнтиром для дій Нацбанку.

По-друге, низька зацікавленість у внутрішньому ринку може спричинити уповільнення переходу до економічного зростання на основі розвитку внутрішнього попиту. Тобто до того шляху, яким пішли країни центральної та східної Європи. А без цього Україна залишиться з незначним обсягом прямих іноземних інвестицій на душу населення. До того ж повернення до нерівних умов гри — тобто відновлення вільних економічних зон, ручне регулювання відшкодування ПДВ — також не є добрим сигналом для інвесторів. А правляча коаліція вже починає це робити.

Не можна однозначно стверджувати, що експортноорієнтоване зростання є гіршим чи кращим за розвиток внутрішнього ринку. Але  швидка зміна економічного курсу країни зазвичай негативно позначається на економіці. Адже довготермінові інвестиції в державу роблять на основі припущення, що її економічний курс не зміниться.

Зараз ви читаєте новину «Погоду робитимуть експортери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі