неділя, 26 серпня 2007 17:56

Підозріла турбота

Партії дедалі активніше борються за виборця. Роздають обіцянки. І це цілком нормально, якщо обіцянки ті обґрунтовані. На жаль, у більшості програм лише пропонують пряники, ані словом не згадуючи про те, звідкіля вони візьмуться.

"Дохідна" частина у програмах якщо і присутня, то лише у вигляді гасел. Наприклад, НУ-НС обіцяє зменшити податок на додану вартість із теперішніх 20% до 17%, а БЮТ — узагалі скасувати. Звідки братимуть кошти для заміни надходжень від ПДВ — а це третина доходів бюджету — невідомо.

Утім, припустимо, кошти для програм існують. Але чи варті саме ці програми фінансування? Узяти одне з гасел трьох провідних політичних сил — збільшення допомоги при народженні дитини. Партія регіонів тут безумовний лідер. Обіцяє, що родина на першу дитину отримає 11 700 грн, на другу — 25 тис. грн, на третю та кожну наступну — по 50 тис. грн. Менш щедрі пропозиції блоку "Наша Україна—Народна самооборона": 12 тис. грн і 15 тис. грн за першу і другу дитину й до 25 тис. грн — за кожну наступну. БЮТ — на третьому місці: до 10 400 грн за першу дитину, 15 тис. грн — за другу та 25 тис. грн — за третю.

8 тисяч гривень на дитину коштують бюджетові 4 мільярди гривень щорічно

Теперішні 8 тис. грн на дитину коштують бюджетові 4 млрд грн щорічно. Здійснення нинішніх передвиборних обіцянок Партії регіонів коштуватиме вже 6,3 млрд грн на рік, НУ-НС — 5,4 млрд, БЮТу — 4,9 млрд.

Та справа не лише в грошах. Тут варто згадати історію питання.

Ще під час президентської кампанії 2004 року однією з найпривабливіших тез програми Ющенка була саме обіцянка збільшення виплат за новонароджених. Що й реалізували вже в бюджеті 2005 року. 2006-го втілення цієї програми виставляли як власне досягнення обидві помаранчеві сили. "Регіони" ж, навпаки, критикували нововведення. На телеканалах, які їм симпатизують, з"явився тоді не один десяток матеріалів, де лікарі-акушери або дільничні міліціонери розповідали про матерів-алкоголічок, що заробляли народженням дітей на пляшку, у кращому разі здаючи немовля у дитбудинок. Схоже, цей політтехнологічний крок виявився хибним, і Партія регіонів вдалася до інших крайнощів.

Отож питання "партії хвилюються про забезпеченість дітей чи про голоси їхніх батьків?" скидається на друге. Бо в жодній програмі не йдеться про підтримку дітей у дитячих будинках та створення умов для всиновлення, або ж про боротьбу з безпритульністю. За даними МВС, на профілактичному обліку служб у справах дітей перебуває близько 140 тис. таких, що схильні до правопорушень, вживають наркотики чи алкоголь, є безпритульними та бездоглядними. Жертвами тяжких та особливо тяжких злочинів 2006 року стали понад 5,5 тис. дітей. Кожна п"ята жертва зґвалтування і кожна шоста жертва торгівлі людьми — дитина. Кількість зафіксованих злочинів щодо торгівлі дітьми збільшилася за 2006 рік майже вдвічі. І це ж офіційна статистика. Згідно з різними оцінками, вона охоплює від 10% до 30% справжніх "складних" дітей. Але діти — не виборці, принаймні зараз. І тому про них у своїх програмах партії якщо і згадують, то мимохідь.

Зараз ви читаєте новину «Підозріла турбота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі