середа, 24 квітня 2024 12:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи будуть вирішальні зміни на полі бою в Україні - прогноз The Washington Post

Чи будуть вирішальні зміни на полі бою в Україні - прогноз The Washington Post
Українські війська відбивають ворожі атаки на різних ділянках фронту. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Ухвалення США нової військової допомоги для України у розмірі понад $60 млрд є психологічним проривом для Києва та невдачею для Москви.

Однак, будь-які вирішальні зміни на полі бою залежатимуть від того, як Україна використовуватиме американську зброю. Особливо від здатності поставити під загрозу позиції РФ в окупованому Криму. Про це пише оглядач The Washington Post Девід Ігнатіус.

За його словами, до потенційних змін у війні можуть призвести нові ракети середньої дальності ATACM-300. Вони дозволять Україні завдавати ударів углиб окупованих територій у Криму, на Донбасі та у прибережних районах, вражаючи на захоплених росіянами територіях аеродроми, склади постачання, райони базування та центри управління.

"ATACMS найближчим часом погіршить російську логістику в Україні. У довгостроковій перспективі Росії доведеться переглянути свою стратегію", - заявив високопосадовець з адміністрації президента США. Зрештою, пише автор, це може відкрити шлях до справедливого миру шляхом переговорів.

Російські аналітики визнають, що війська РФ втратили імпульс. Завдяки новій американській допомозі "можливе певне збільшення оборонного потенціалу України, а також наступального", вважає дослідник мозкового центру, пов'язаного з Російською академією наук, Дмитро Стефанович. За його словами, на "символічному" рівні допомога США "явно підніме моральний дух українських збройних сил".

Інший московський аналітик Василь Кашин попередив про новий військовий тиск на Росію.

"Україна матиме додаткову високоточну зброю, яку застосовуватиме проти наших військ і нашої території", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США не забороняли Україні бити по території РФ - Маркарова

За його словами, нові засоби ППО для України "знову обмежать використання російської авіації", яка останніми тижнями завдавала ударів по електростанціях та інших об'єктах в Україні майже довільно.

Колишній посол США в Україні Вільям Б. Тейлор-молодший зазначає, що оскільки Пентагон заздалегідь розмістив боєприпаси та інші запаси на півдні Польщі, вони можуть надійти в Україну "за кілька днів". Представники американської адміністрації погоджуються, що деякі критично важливі артилерійські боєприпаси можуть бути доставлені навіть протягом годин, залежно від того, скільки вантажівок Україна зможе зібрати.

"Україні відчайдушно бракує систем протиповітряної оборони, і тут також дії Конгресу зменшать ймовірність катастрофи. Захист українського неба є складною проблемою, оскільки в країні поєднується система НАТО та радянської епохи. Рішення Конгресу дозволять швидко відправити американські перехоплювачі, а адміністрація Байдена намагається отримати радянське обладнання від країн-партнерів, які раніше були союзниками Москви", - йдеться у публікації.

Автор також зазначає, що українська ППО буде зміцнена програмою FrankenSAM, яку Пентагон називає адаптацією пускових установок радянського виробництва для використання американських ракет "земля-повітря". За словами високопосадовця адміністрації США, цей гібридний експеримент вдався.

При цьому офіційні особи США закликають українців використати нову військову допомогу, щоб консолідувати свої лінії та протриматися до кінця 2024 року, а не поспішати з черговим контрнаступом, як торішній невдалий наступ у напрямку Азовського моря.

"Нам потрібно, щоб вони зміцнилися цього року, щоб мати можливість повернути територію наступного року", - сказав високопосадовець.

За словами російських аналітиків, незважаючи на всі пережиті останнім часом негаразди, Україна не опинилася на межі краху.

"Насправді не було провалів на фронті, немає покидання великих і навіть малих міст. Українські військовослужбовці масово не здаються в полон тощо", – йдеться у коментарі російського видання RTVI. Там додали, що Україна має "вражаючу кількість" військ у резерві.

"Росіяни настільки ж втомлені та деморалізовані, як і українці", – стверджує експосол США в Україні.

Хоча у Москві і Києві ширяться чутки про великий наступ Росії, Тейлор налаштований скептично.

"Якби росіяни мали можливість прорватися, вони б зробили це протягом місяців затримання пакета допомоги США", - сказав він.

"Завдяки президенту Байдену та сильній більшості обох партій у Конгресі – і, насамперед, сотням тисяч загиблих і поранених українців, які переживали найтемніші моменти – виживання незалежної України сьогодні має більш певний вигляд, ніж минулого тижня", – додав автор публікації.

Американський Сенат ухвалив пакет законопроєктів про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню. Загальна сума допомоги - $95,3 млрд, при цьому на підтримку України у війні з Росією передбачено $61 млрд.

Також законопроєкт передбачає передачу на потреби України заморожених активів Росії.

Зараз ви читаєте новину «Чи будуть вирішальні зміни на полі бою в Україні - прогноз The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі