четвер, 17 грудня 2020 06:36

"Отримали підтримку в обмін на обіцянки, а не реформи"

— Очікуємо найближчим часом повідомлення про початок роботи місії Міжнародного валютного фонду в Україні. Зможемо розраховувати на черговий транш, — каже прем'єр- міністр України 45-річний Денис Шмигаль 11 грудня.

МВФ 9 червня цьогоріч затвердив програму кредитування для України — $5 млрд на 18 місяців. $2,1 млрд першого траншу ми отримали одразу. До кінця 2020-го мали надійти ще два по $700 млн. Однак виплати заморозили.

У червні Україна також підписала кредитну угоду з ЄС щодо 1,2 млрд євро. Програма на рік передбачає виплату двох траншів по 600 млн євро. 9 грудня Євросоюз виділив перший.

— Міжнародний валютний фонд очікує від України виконання економічних і політичних вимог. До перших відноситься зменшення дефіциту бюджету на наступний рік (запланований на рівні 270 млрд грн. — ГПУ). А політичні стосуються рішення Конституційного суду щодо декларацій і кризи, яку воно спричинило, — говорить економіст Андрій Новак, 47 років.

— Влада планує вирішувати цю проб­лему окремим законопроєктом, зменшивши повноваження суддів. Доки умови не виконаємо, співпрацю з фондом не зможемо продовжити.

Уряд планує зменшити дефіцит бюджету. Але це буде видно тільки після його прийняття Верховною Радою. Є ймовірність, що після виконання економічних вимог, МВФ на певний час закриє очі на політичний аспект. Без допомоги Фонду наступного року Україна не зможе обслуговувати свої внутрішні та зовнішні борги. Це означає — дефолт.

600 мільйонів євро від Європейського банку — жест доброї волі. ЄС підтримав Україну в складних економічних умовах, спричинених карантином. Але це надто мало, щоб реально зарадити.

"Україна отримала підтримку в обмін на обіцянки, а не реформи. Програма МВФ не виконана. Частина реформ із попередніх програм зруйновані, — пише інвестиційний банкір 39-річний Сергій Фурса у фейсбуку. — У наших партнерів був важкий вибір. З одного боку, потрібно штовхати Україну шляхом реформ, щоб вона змінювалася і люди жили краще. А єдиний мотиватор для будь-якої української влади — фінансування. З іншого боку, якщо не дати грошей зараз, то боляче буде саме людям, заради яких і треба робити реформи. З дірою в бюджеті в 300 млрд грн можуть бути проб­леми із зарплатою в лікарів і вчителів.

Міжнародні кредитори пішли назус­тріч українській владі. При цьому олігархи продовжують утримувати депутатів, перешкоджаючи впровадженню змін. Тепер ми увійдемо в 2021 рік зі стабільною макроекономічною ситуацією. Влада отримає можливість розслабитися. Нас чекають ще кілька втрачених років. Економіка зростатиме лише за рахунок попередніх змін".

Зараз ви читаєте новину «"Отримали підтримку в обмін на обіцянки, а не реформи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі