пʼятниця, 06 вересня 2013 00:15

Олігархи стають буржуазними націоналістами

"Ця ситуація зробить сильнішими Україну, український бізнес і кожного українця, — каже президент компанії СКМ Рінат Ахметов про обмеження українського імпорту Росією. — Ми з цього повинні винести досвід".

Раніше Федерація роботодавців, яку очолює олігарх Дмитро Фірташ, зверталася до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням посприяти вирішенню на міжурядовому рівні проблем, що виникли в українських експортерів на російській митниці. Федерація представляє інтереси близько 8,5 тисячі підприємств, які дають роботу понад 5 мільйонам людей.

Отже, українські олігархи не хочуть іти у ведмежі обійми "старшого брата". Кремль зробив велику помилку, коли вирішив натиснути на великий бізнес, щоб примусити Україну приєднатися до Митного союзу. Наші мільярдери зробили протилежний висновок: краще іти в ЄС, де ринок прогнозованіший і не залежить від прямої політичної кон'юнктури. Гроші, як відомо, люблять тишу. Торговельні війни їм тільки шкодять. Ось і зараз у Фірташа підрахували, що збитки України через обмеження імпорту можуть сягнути в другому півріччі 2-2,5 мільярда доларів. Звичайно, великий бізнес зазнає збитків, але шантажу й тиску не піддасться, шукатиме нові можливості для торгівлі. Петро Порошенко, наприклад, купив для "Рошен" кондитерську фабрику в Угорщині.

Зачарувавшись проросійською передвиборною риторикою Партії регіонів, кремлівські керівники проґавили найголовніше. Доки їхні політтехнологи розвінчували шароварний український націоналізм, в Україні сформувався дієвіший націоналізм — буржуазний. І хоча наші олігархи ще не вдягають вишиванок та не говорять українською, це питання часу. І вдягнуть, і заговорять. Якщо не вони, то їхні діти чи онуки. Та головне, що вони розуміють: пустиш у свій город козла — капусти не буде. Тому, відстоюючи власний бізнес і статки, вони водночас відстоюють суверенітет держави.

Зараз ви читаєте новину «Олігархи стають буржуазними націоналістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі