середа, 06 січня 2021 07:05

Офіс генпрокурора відкликав клопотання про арешт Татарова

Автор: RADIOSVOBODA.ORG_
  Заступник голови Офіса президента Олег Татаров, якого звинуватили в передачі хабара, виходить із Вищого антикорупційого суду. Запобіжного заходу йому так і не обрали. 30 грудня 2020 року. Київ
Заступник голови Офіса президента Олег Татаров, якого звинуватили в передачі хабара, виходить із Вищого антикорупційого суду. Запобіжного заходу йому так і не обрали. 30 грудня 2020 року. Київ

Підозра у справі щодо корупції заступника голови Офіса президента 38-річного Олега Татарова недостатньо обґрунтована, вирішили прокурори. Й відкликали клопотання про обрання йому запобіжного заходу — тримання під вартою. Їхню заяву 30 грудня задовольнив Вищий антикорупційний суд.

Татарова підозрюють в участі у фальсифікації експертизи у провадженні щодо екснардепа й власника компанії "Укрбуд" Максима Микитася. Останнього звинувачують у розкраданні держкоштів під час спорудження житла для бійців Нац­гвардії. Микитась свідчить, що дав хабара у вигляді паркомісця за 250 тис. грн заступнику директора експертно-криміналістичного центру МВС Костянтинові Дубоносу. За це той зменшив суму збитків держави у справі з 81 млн до 7 млн грн. Суд відправив Дубоноса в СІЗО. Олега Татарова слідство вважає посередником між ним і забудовником.

21 грудня заступник голови ОП написав заяву про призупинення службових обов'язків, "щоб не допустити тиску на правоохоронні органи". 24 грудня Офіс генпрокурора передав справу з НАБУ під юрисдикцію СБУ. У Бюро заявили, що Офіс генпрокурора "здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування":

"Закон забороняє передавати до інших органів справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ. Офіс генпрокурора свідомо ухвалив незаконне рішення".

— Поки що справу не розвалили остаточно. Але дії прокурорів — дуже зухвалий крок, — говорить політолог Олег Саакян, 25 років.

— Є два варіанти. За першого, джерело цих рішень — в Офісі генпрокурора. Там будуть змушені відзвітувати про логіку прийняття Зеленському. Можуть, наприклад, списати все на неефективну діяльність антикорупційних органів. Цим же пояснити й те, що справу Татарова передали СБУ. Або ж прокурори діяли за вказівкою з Банкової. Навряд наважилися б на це без узгодження з Офісом президента.

Зеленський перебуває на розтяжці. Захищаючи Татарова, втрачатиме підтримку українців, не виправдає їх сподівань. З другого боку, якщо не заважатиме розслідуванню, внесе розлад у свою команду. Схоже, Володимир Олександрович планує й далі дотримуватися стратегії "своїх не здаємо". Це може змінити суспільний тиск.

Зараз ви читаєте новину «Офіс генпрокурора відкликав клопотання про арешт Татарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі