вівторок, 04 вересня 2018 07:05

Нідерланди арештували російські активи на користь Нафтогазу

Російська корпорація "Газпром" уперше підтвердила арешт своїх активів за позовом компанії "Нафтогаз України". Окружний суд Амстердама ще 30 травня постановив арештувати акції газопроводу "Блакитний потік" з Росії до Туреччини.

У Газпромі заявили, що оскаржуватимуть рішення Нідерландів у суді.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. У грудні торік суд прийняв ще одне рішення на користь Києва — про постачання палива для України. Наша країна домоглася $4,63 млрд компенсації за двома судовими справами. Усю суму Нафтогаз не отримає, бо має заборгованість перед Газпромом за поставлене 2014-го паливо. У підсумку росіяни мають сплатити $2,56 млрд.

Газпром оскаржив обидва рішення і почав процедуру розірвання контрактів із Нафтогазом. Українська компанія запустила процес примусового стягнення коштів. Із 1 березня на суму боргу російської компанії нараховують пеню.

— Кожна доба затягування коштує Газпрому ще півмільйона доларів штрафу на нашу користь. Для нього це — крапля в морі. Однак росіяни несуть великі репутаційні втрати. Багато європейських компаній зрозуміли, що Москва — ненадійний партнер. Адже рішення Стокгольм­ського арбітражу — обов'язкове для виконання, — говорить експерт з енергетики Михайло Гончар, 54 роки.

— Арешт активів не означає, що вони переходять у власність української сторони. Якщо росіяни виплатять нам 2,5 мільярда, його знімуть. Якщо ні — активи продадуть, і з отриманих грошей дадуть Нафтогазу компенсацію. Однак це довга бюрократична процедура.

Ще українська сторона може арештувати труби, що знаходиться в чотирьох європейських портах. Вони призначені для будівництва "Північного потоку-2" (газопровід із РФ до Німеччини в обхід України. — ГПУ). Це гальмуватиме роботи.

Нафтогаз уже ініціював арешт активів Газпрому у Великій Британії та Швейцарії. Проте росіяни змогли заморозити рішення через апеляційний суд. Це затягнуло процес, однак не зупинило його.

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди арештували російські активи на користь Нафтогазу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі