четвер, 27 липня 2006 18:27

Ні миру, ні війни

Другого серпня спливає 15-денний термін, який дається президентові на розгляд поданої коаліцією кандидатури прем"єр-міністра. Віктор Ющенко не виключає можливості розпуску Верховної Ради. Але дає зрозуміти, що це — небажаний сценарій.

Антикризова коаліція продовжує поводитися ультимативно. Наполягає на прем"єрстві Віктора Януковича. Водночас лунають розмови про те, що Ющенко може взагалі не подавати цієї кандидатури.

— Про такий сценарій не варто говорити, — стверджує Юрій Ключковський, 57 років, представник президента у Верховній Раді. — Віктор Андрійович дотримається встановлених Конституцією термінів і у п"ятнадцятиденний строк або подасть кандидатуру Януковича, або поверне її з аргументованою відмовою. Такий варіант теж є.

Від розпуску Верховної Ради виграє тільки Тимошенко

Якщо Віктор Ющенко не підпише подання на лідера Партії регіонів, то спрацює сценарій "ні миру, ні війни". Не буде ні розпуску Ради, ні нового прем"єра.

— Тут важливим буде те, у кого першого не витримають нерви, — каже Вадим Карасьов, 49 років, директор Інституту глобальних стратегій. — За таким сценарієм президент затягуватиме час для стимулювання переговорів щодо створення нової  коаліції у форматі "Нашої України" та Партії регіонів.

У такий спосіб президент тиснутиме на "регіоналів", щоб вони були поступливішими. Можливо, аж до заміни кандидатури Віктора Януковича на іншу, більш компромісну.

— Вихід із цієї ситуації лише один — пошук компромісу між президентом і парламентом, — підкреслює Вадим Карасьов. — Бо розпуск Верховної Ради — річ ефектна, але виграє від цього виключно Юлія Тимошенко. А підігрувати їй президент не збирається.

— Президент може так і не прийняти жодного рішення. І парламенту доведеться піти в літню відпустку, — стверджує політолог Тарас Березовець, 31 рік.

На думку політолога, є два реальні сценарії  розвитку подій. Перший: створення широкої коаліції за участю "Нашої України", але без комуністів і БЮТ. Другий варіант менш імовірний.

— "Регіонали" можуть не дочекатися подання і самостійно затвердити Януковича прем"єром. Але це надзвичайно конфліктний сценарій, — зауважує Тарас Березовець.

Зараз ви читаєте новину «Ні миру, ні війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі