четвер, 23 липня 2020 07:41

Призначили керівників Нацбанку й Антимонопольного комітету

— Я підтримую політику на забезпечення стабільності банківської системи. Треба підсилити роботу з проб­лемними кредитами, частка яких становить 48 відсотків, — говорить 47-річний Кирило Шевченко у Верховній Раді 16 липня. Парламент призначив його головою Національного банку України.

"За" проголосували фракції "Слуга народу", "Опозиційна платформа — За життя", "Батьківщина", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра".

Кирило Шевченко народився у російському місті Тула. Дитинство пройшло в місті Кадіївка Луганської області, нині окуповане російськими військами. Закінчив Харківський державний економічний університет. У банківській сфері — з 1994-го. Працював у банках "Аваль", "Фінанси та кредит", п'ять років був головою Укргазбанку. За президентства Віктора Ющенка очолював Державну іпотечну установу. Був радником прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Задекларував 872 986 грн і 167 170 євро на банківських рахунках, понад 14,5 млн грн зар­плати в Укргазбанку, 25 соток землі у Києво­-Святошинському районі та 12 в окупованому Росією Криму.

Того ж дня Рада призначила головою Антимонопольного комітету 44-річну Ольгу Піщанську. Була першим заступником голови АМКУ. Працювала в компаніях "АрселорМіттал Кривий Ріг", "Метінвест Холдинг", інженером на гірничо-металургійному комбінаті "Криворіжсталь". Має дві вищі освіти — промислове та цивільне будівництво, економіка підприємництва. Володіє будинком і 10 сотками землі під Києвом у Софіївській Борщагівці, має квартиру у столиці, дачу в окупованому Севастополі. Задекларувала готівкою і в банках майже 1 млн грн, $148 тис. і 24 тис. євро.

Сестра Ольги Піщанської — Світлана — з липня 2019 року директор італійської компанії "Сан Томассо", на яку оформлена вілла президента Зеленського на курорті Форте-дей-Мармі. Пожертвувала партії "Слуга народу" 145 тис. грн. Розповідала журналістам, що знає главу держави з дитинства і росла з ним в одному дворі.

— Зараз у призначеннях мало важать власне кадри. Шукають людину, яка буде підпорядковуватися наказам Офісу президента. Якщо погоджується — призначають, — каже журналіст Олекса Шалайський, 53 роки.

— Кирило Шевченко виконуватиме побажання Офісу президента. Антимонопольний комітет теж не буде незалежним. Раніше влада могла боротися з якимось олігархом руками АМКУ. Тих, хто був близький до неї — не помічали, а хто був в опозиції — потрапляв під роздачу. Тепер усі олігархи мають вплив на Офіс президента і кожен може вирішувати свої проблеми. А це означає, що жодного з них ніхто не чіпатиме.

Зараз ви читаєте новину «Призначили керівників Нацбанку й Антимонопольного комітету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі