вівторок, 01 листопада 2011 06:45

Наша бідність не має спільного з африканською

31 жовтня народився 7-мільярдний житель планети. Такий підрахунок зробила Організація Об'єднаних Націй. У Китаї живуть 1,3 млрд людей, в Індії — 1,2 млрд. Експерти прогнозують, що до 2050 року ці країни за кількістю жителів поміняються місцями. Третьою у списку стане Нігерія. Там зараз — 162 млн осіб, а буде — 433 млн.

— У світі триває демографічний вибух, — каже заступник директора Центру перспективних досліджень Максим Борода, 26 років. — Він зійде сам по собі, коли країни досягатимуть певного економічного розвитку, покращиться рівень освіти населення. Це підтверджує приклад Європи та країн Північної Америки.

В Україні населення скорочується на відміну від бідних держав світу, де народжують багато дітей, — продовжує експерт. — Наша бідність не має нічого спільного з африканською та азійською. Ми незаможні за європейськими мірками. Не вистачає грошей на квартиру, авто. Але ми не помираємо від голоду та антисанітарії, не працюємо на примітивних виробництвах. В Індії та африканських країнах діти — це робоча сила. У 6 років вони можуть заробляти. А у нас дитина — це стаття видатків. Її потрібно годувати, одягати, вчити. Коли держава доходить до того рівня розвитку, що малечу готують до повноцінного члена соціуму, тоді змінюється репродуктивна поведінка населення, народжують одну-дві дитини.

Про брак харчів нема чого хвилюватися. З новими технологіями те, що раніше збирали з гектара землі, тепер можуть збирати з третини гектара. Можна прогодувати багато людей. Але можуть бути катастрофічні наслідки для екології. Вони залежать не від кількості людей, а від інтенсивності споживання. Нас забагато. Тому головне — не зруйнувати землю.

Зараз ви читаєте новину «Наша бідність не має спільного з африканською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі