пʼятниця, 24 травня 2024 05:30

Москву спалили дотла

Москву спалили дотла
Татари підпалювали садиби торговців і ремісників, вбиваючи городян і біженців. Фото: https://www.mangiarebene.com

Війська кримського хана Девлет Гірея захопили Москву і спалили її до тла 24 травня (3 червня за нов. ст.) 1571-го. За час походу вбито близько 80 тис. чоловік і стільки ж забрали в полон.

Навесні кримський хан Девлет-Гірей, зібравши велике військо, що налічувало за різними оцінкам від 40 до 120 тис осіб, вирушив у похід на Московію. Сам Іван Грозний, дізнавшись, що противник уже за кілька верств від його розташування, змушений був утікати на північ. Військо Девлет-Гірея підступило до Москви. Все, що встигли московити - це зайняти оборону в передмістях Москви.

Єдиним безпечним місцем був Кремль, який кримські татари не могли взяти без важкого озброєння. Однак Девлет-Гірей і не намагався штурмувати фортецю. Татари підпалювали садиби торговців і ремісників, вбиваючи городян і біженців, які сподівались знайти у Москві захист. Сильний вітер поширив пожежу на все місто, включаючи царський палац у Кремлі. Ті, що вижили, писали, що натовпи людей задихалися в диму, інші згорали у вогні, третіх на смерть задавили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онук Чингісхана зруйнував Київ

Через три години пожежі Москва практично вигоріла дотла. Наступного дня Девлет-Гірей, маючи трофеї і полонених, пішов назад, по шляху знищивши Каширу і розоривши рязанські землі. Розгромлене московське військо було не в змозі його переслідувати.

Наляканий поразкою Іван Грозний погодився передати під кримський контроль астраханське ханство. 1575 року Іван Грозний зрікся царського престолу на користь хана Симеона Бекбулатовича.

Онук Чингісхана хан Батий з військами монголо-татар взяв штурмом і майже повністю зруйнував Київ 6 грудня 1240 року.

Зараз ви читаєте новину «Москву спалили дотла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі