четвер, 06 червня 2024 19:25

Через обміління Дністра на поверхні показався затоплений міст часів Другої світової: фото
3

Через обміління Дністра на поверхню вийшов затоплений міст часів німецької окупації
Фото: facebook.com/dnister.travel
Через обміління Дністра на поверхню вийшов затоплений міст часів німецької окупації
Через обміління Дністра на поверхню вийшов затоплений міст часів німецької окупації

Через обміління Дністра на поверхню вийшов затоплений міст часів німецької окупації.

Цей міст, збудований на початку 1940-х років німецькими інженерами, розташований біля села Липи Кам'янець-Подільського району Хмельницької області. Він перетинав ліву притоку Дністра - річку Ушицю - і мав дорожнє полотно з кам'яної бруківки. Про це повідомила Facebook-група "Дністер 1362".

У 1980-х роках міст був затоплений через будівництво Дністровської ГЕС і підйом води в басейні Дністра.

Раніше міст був доступний тільки для аквалангістів, але зараз його можна побачити неозброєним оком і навіть пройтися по ньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні знайшли древнє святилище

"Через зниження рівня води в басейні річки Дністер на поверхню вийшов затоплений міст. Йдеться про річку Ушиця, ліву притоку Дністра. Рівень води настільки впав, що відкрився старий міст часів німецької окупації", - йдеться у дописі.

Міст розташований недалеко від села Липи Староушицької селищної громади. До 1980 року міст активно використовувався. Згідно з Вікіпедією, 1981 року через будівництво Дністровської ГАЕС почалося заповнення басейну Дністра водою, яке тривало шість років.

Це призвело до затоплення долини річки Ушиця та кількох прилеглих сіл: Чугор, Ушиця, Кривчани, Раколупинці, Яр Косиковецький.

Екологи пояснюють аномальне обміління Дністра та його приток тривалою посухою та роботою на повну потужність Дністровської ГАЕС. У деяких селах річку можна перейти колишнім дном. Критично низький рівень води також спостерігається у притоках Дністра.

Рівень води у Дністровському водосховищі різко впав.

Це сталося внаслідок використання води для виробництва електроенергії та дефіциту опадів, повідомила пресслужба Укргідроенерго в середу, 29 травня.

Зараз ви читаєте новину «Через обміління Дністра на поверхні показався затоплений міст часів Другої світової: фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі