неділя, 20 серпня 2023 09:27

В Україні знайшли древнє святилище

В Україні знайшли древнє святилище
У Львівській області розкопали городище. Фото: ЛОВА

У Львівській області в історико-культурному заповіднику "Стільське городище" на території городища в урочищі "Печера" виявили залишки культової споруди, ймовірно Х століття.

Прямокутна споруда розташована на краю дитинця укріпленого городища. Її довжина 12 м і ширина 4 м, по периметру через 1 – 2 м є сліди вкопаних стовпів, повідомляє Львівська ОВА

"Про датування наразі не йдеться – мусимо вивчити всі знахідки прискіпливіше. Але якщо прив'яжемо цю споруду до дохристиянського капища, то йтиметься про X століття. Вважаємо, що спершу це городище було святилищем, пізніше воно, очевидно, втратило цю функцію із впровадженням християнства, а вже згодом могло використовуватися як городище-сховище для тих сіл, які фіксуємо навколо цієї гори – в долині річки Іловець. Споруда не була житловою, а мала громадське призначення: про це свідчить відсутність слідів вогнища, невелика кількість уламків горщиків. Люди могли збиратися тут для прийняття важливих рішень, проведення обрядових дій", – сказав науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства Андрій Гавінський.

Археологи відкопали шар культури лійчастого посуду (IV тис. років до н.е.), ранньозалізного часу (кін. II – початок І тис. до н. е.) та княжої доби (Х-ХІІІ ст.).

Виявили також рештки енеолітичного житла і господарської ями культури лійчастого посуду доби енеоліту три господарські ями княжого періоду. Знайшли уламки посуду, крем'яних знарядь праці та інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи показали знахідки у давньому поселенні

"Розкопати таке городище, а ще знайти там об'єкти – велике щастя, це рідкість. Крім того, це не є таке звичайне городище захисного призначення – воно мало іншу функцію, скажімо, сакральну для того часу. Як на таку невеличку площу, розмір городища приблизно 40 на 40 метрів, результати розкопок дуже багаті. Потенційно, вони можуть змінити трактування пам'ятки – дуже рідко зустрічаються такі великі наземні споруди. Подібні споруди трапляються переважно на Буковині. А це буде таке перше городище-святилище, добре досліджене в регіоні Верхнього Дністра", – додав Гавінський.

У Кам'янці-Подільському на Хмельниччині археологи під час досліджень скверу біля Вірменського бастіону виявили раніше не відому підземну галерею, а також артефакти трипільської культури та часів Золотої Орди.

Це одна з рідкісних підземних галерей на Західній Україні, зведена раніше XVII століття.

Зараз ви читаєте новину «В Україні знайшли древнє святилище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі