четвер, 23 травня 2024 19:48

В Україні піднімуть податки і військовий збір - Forbes

В Україні піднімуть податки і військовий збір - Forbes
В Україні піднімуть податки. Фото: НБУ

Міністерство фінансів працює над проєктом закону про підвищення податків, оскільки для підтримки воєнних потреб необхідно ще до 500 млрд грн.

Йдеться про підвищення податку на додану вартість і військового збору. Про це з посиланням на джерела у Кабінеті міністрів і Верховній Раді повідомили Forbes.

Військовий збір планують підвищити з 1,5% до 5%.

Таку ж ставку податку в 5% можуть запровадити й для фізосіб-підприємців, що працюють на спрощеній системі оподаткування.

Про рівень підвищення ПДВ наразі ще остаточно не визначилися. Ймовірне підвищення - на рівні на 2-3%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар подорожчав, а курс євро стрімко впав

Головною причиною можливого підвищення податків є збільшення військових потреб.

За словами співрозмовника видання у парламентському комітеті, додаткові потреби держбюджету оцінюють у 400-500 млрд грн.

За розрахунками Forbes, підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% для найманих працівників (без урахування можливого запровадження військового збору для ФОП) може принести бюджету додатково 90-100 млрд грн на рік.

Підвищення ставки ПДВ на 1% дасть близько 40 млрд грн додаткових річних доходів.

У разі підвищення ПДВ на 2-3% доходи до бюджету можуть зрости на 70-120 млрд грн.

У державному бюджеті утворився розрив у $5 млрд, необхідних на закупівлю зброї, сказав міністр фінансів Сергій Марченко. У найближчі тижні буде місія Міжнародного валютного фонду, повідомив міністр.

Зараз ви читаєте новину «В Україні піднімуть податки і військовий збір - Forbes». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі