понеділок, 24 червня 2024 15:24

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС запровадив 14-й пакет санкцій проти РФ - суден, російського газу і польотів

ЄС запровадив 14-й пакет санкцій проти РФ - суден, російського газу і польотів
Санкції ЄС включають заходи проти російського скрапленого газу. Фото: Getty Images

Рада Європейського Союзу у понеділок, 24 червня, ухвалила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти Російської Федерації, які вперше після повномасштабного вторгнення РФ в Україну передбачають санкції проти російського газу.

Також у новому санкційному пакеті міститься розширення заборони на польоти над територією ЄС. Про це повідомила "Європейська правда".

Російський газ

Санкції спрямовані на сектори російської економіки, такі як енергетика, фінанси та торгівля, і ускладнюють обхід санкцій ЄС.

Новий пакет включає обмежувальні заходи щодо ще 116 фізичних і юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

Санкції включають заходи проти російського скрапленого газу. Зокрема, з метою забезпечити, щоб об'єкти ЄС не використовувалися для перевалки російського скрапленого природного газу до третіх країн, і таким чином зменшити значні доходи, які РФ отримує від продажу і транспортування газу.

Це стосується як перевалки з судна на судно, так і з судна на берег, а також операцій із перевантаження, і не впливає на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через територію ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС схвалив конфіскацію російських активів. Мільярди євро підуть на ЗСУ

Також ЄС заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення будівництва СПГ-проєктів, таких як "Арктик СПГ 2" і "Мурманськ СПГ".

Вводяться обмеження на імпорт російського газу через термінали ЄС, не підключені до газової системи.

Судна

Крім того, новий пакет санкцій спрямований проти танкерів, що входять до складу нафтового "тіньового флоту" РФ. Вперше ЄС ухвалив заходи, спрямовані на конкретні судна, що сприяють війні РФ проти України.

На ці судна поширюється заборона доступу до портів і заборона на надання послуг.

Ці судна можуть бути визначені з різних причин, таких як транспортування військової техніки для Росії, транспортування викраденого українського зерна, підтримка розвитку енергетичного сектору РФ, наприклад, через транспортування компонентів або перевалку газу.

Як підкреслили у Раді ЄС, цей захід також спрямований проти танкерів, що входять до складу "тіньового флоту".

Польоти

У Раді ЄС повідомили, заборона на посадку на території Євросоюзу, зліт з неї і проліт над нею тепер поширюється і на повітряні судна, що літають поза розкладом, якщо місце і час зльоту або посадки, приміром, під час польоту до місця відпустки або на ділову зустріч, фактично визначають російські фізичні або юридичні особи, структури або органи.

Крім того, за запитом уповноважених органів країн ЄС оператори зобов'язані надавати їм інформацію про рейси, що прямують поза розкладом, включно з відомостями про власників повітряних суден і, можливо, їхніх пасажирів.

Новий санкційний пакет також передбачає розширення заборони на перевезення товарів автотранспортом на території ЄС, включно з транзитними перевезеннями, на перевізників з ЄС, від 25% частки в яких належить російським фізичним або юридичним особам.

Попередній пакет індивідуальних та економічних санкцій проти РФ ЄС ухвалював у лютому.

Цього місяця Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції проти РФ. Обмеження запровадили проти понад 300 фізичних і юридичних осіб у РФ та у країнах Азії, Близького Сходу, Європи, Африки і Карибського басейну.

Зараз ви читаєте новину «ЄС запровадив 14-й пакет санкцій проти РФ - суден, російського газу і польотів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі