четвер, 17 червня 2010 05:56

"Нам нав"язали флот за принципом "дружнього поглинання"

Підхід української влади до питання виводу Чорноморського флоту з Криму був непрофесійний, вважає президент Атлантичної ради генерал-майор Вадим Гречанінов, 76 років:

— Росіяни не поспішали розбудовувати військові бази в Новоросійську чи в Туапсе, казали, що їм нікуди йти зі Севастополя після 2017 року. А потім нав"язали нам флот за принципом "дружнього поглинання". Це коли слабшому партнерові пропонують нібито дуже вигідні умови, але приставати на них треба дуже швидко. Паралельно вимагають змінити невигідні для сильного партнера кадри. Останні домовленості щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Криму — класичний приклад такого принципу. Раз-два підписали, і слабший партнер не зрозумів, як його пошили в дурні. Зауважте: після підписання угоди невигідних Кремлю українських військових спеціалістів, які займалися питаннями Чорноморського флоту, звільнили або відправили в запас. Але російські армійські чини-переговорники отримали підвищення по службі.

Україна мала би запропонувати Росії компроміс: перевести на російську територію командний пункт і штаб Чорноморського флоту. Тоді на нашій території залишилися б військові споруди й робочі місця, а на картах світу і в офіційних документах командування флоту вже знаходилося б у Росії. А так ми на десятиліття вперед законсервували проблему. При цьому випадків незаконного пересування територією Криму російських моряків,  перевезення зброї і діяльності спецслужб лише побільшає.

Зараз ви читаєте новину «"Нам нав"язали флот за принципом "дружнього поглинання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі