неділя, 15 квітня 2012 10:45

"Найстрашнішою вважають криворізьку в'язницю"

Автор: фото з сайта WWW.novostey.com
  Ігор Гаркавенко: ”У Лук’янівці сильна кругова порука серед в’язнів. Усі питання, конфлікти вирішували дружно і мирно”
Ігор Гаркавенко: ”У Лук’янівці сильна кругова порука серед в’язнів. Усі питання, конфлікти вирішували дружно і мирно”

Журналіст телеканала "ТВi" Костянтин Усов зняв фільм-розслідування "Лук'янівка. Тюрма №1". Шляхом підкупу працівників слідчого ізолятора журналіст передавав в'язням мобільні телефони й отримував від них відео про жахливе життя в переповнених камерах. Фільм переглянули в інтернеті понад 200 тис. разів.

Президент Віктор Янукович вимагає від генпрокурора провести перевірку СІЗО. Виконувача обов'язків керівника ізолятора Євгена Домбровського відсторонили від посади. Кабмін виділив на ремонт Лук'янівського СІЗО 1,5 млн грн.

— Цей слідчий ізолятор був одним із найдемократичніших у країні, — вважає правозахисник Ігор Гаркавенко, 38 років. — Ув'язнені мали змогу підтримувати зв'язок із родичами, правозахисниками, журналістами. Завдяки цьому вдалося знизити кількість випадків убивств, ненадання меддопомоги, іншого беззаконня. Цими каналами користувалися роками, й тепер вони перервані. Після виходу фільму у в'язнів позабирали телефони, сім-карти. Людей виганяли у прогулянкові дворики й усе перевертали в камерах. Навіть чай і цукор повисипали на матраци.

Журналіст використав канал зв'язку з в'язнями, показав їх і тим самим зарубав усе на кореню. А був зобов'язаний зберегти після себе стежки для інших.

Як тоді інформувати суспільство про беззаконня в СІЗО?

— Ми це робимо постійно. Мені пересилають телефонами знімки людей, яких побили. Я викладаю це на інтернет-сайт. Але я ні під якими тортурами не розповім хто і як переправляв мені відео.

Як ви оцінюєте стан інших СІЗО України?

— Я був два місяці й тиждень у Лук'янівському, потім 1,5 року — в Харківському, а ще у Дніпропетровському, Львівському, Полтавському, Хмельницькому. Мене переводили, бо я конфліктував через режим утримання.

Найстрашнішою вважають криворізьку в'язницю, так званий "бублик" — споруда має круглу форму. Можете уявити десятки синіх, хворих на дизентерію людей, від яких тхне болотом. Люди плачуть і ріжуть собі руки, коли під'їжджають до тієї тюрми. На другому місці Дніпропетровський слідчий ізолятор, де спецназівці зламали мені два ребра. Там було жахливо протягом 1990-х, зараз трохи краще. Третім іде Харків. Там — короста, воші.

Чи справді Лук'янівський СІЗО найбільш перенаселений?

— Перенаселені всі ізолятори. У Харківському номінально значилося 5 тисяч людей, а насправді сиділи 10 тисяч. У камері на 44 людини по факту 115. Улітку там стоїть пара, як у сауні. У матрацах заводяться черв'яки. А львівський ізолятор, окрім людей, ще й переповнений гризунами. Коли крихти хліба падають на підлогу, мишей цілий килим вилазить.

Чому вважаєте, що фільм Костянтина Усова пахне замовленням?

— Коли прийшов цей режим, стало зрозумілим, що демократичне СІЗО їм не потрібне. Лук'янівський ізолятор захотіли зробити схожим на інші. Фільм стане приводом для цього. Зараз виділяють 1,5 мільйона на нові решітки, стіни і бетонні підлоги в підвалі, на яких люди швидко застуджуватимуть нирки. Який толк, що каша буде смачніша, якщо людей убиватимуть? Мене колись у Дніпропетровській виправній колонії №59 вивели на коридор і побили за те, що я вночі лежав із розплющеними очима. Побачили це через відеокамеру спостереження. У Лук'янівці такого не було.

За рахунок чого Лук'янівський СІЗО був демократичнішим?

— У Києві правозахисників і журналістів більше, ніж будь-де. Чимало впливових арештантів. Також у Лук'янівці сильна кругова порука серед в'язнів. Усі питання, конфлікти вирішували дружно і мирно.

 

Брав участь у Податковому майдані

Харків'янин Ігор Гаркавенко був засуджений на дев'ять років ув'язнення за організацію підпалів товариства української мови та культури "Просвiта" і Ізраїльського культурного центру. 2010 року брав активну участь у Податковому майдані. Після того його арештували. Звинувачують у пошкодженні гранітної плити на майдані Незалежності під час встановлення протестувальниками наметів. У березні 2011 року був звільнений на підписку про невиїзд.

Організатор української правозахисної групи "Право волі".

 

Зараз ви читаєте новину «"Найстрашнішою вважають криворізьку в'язницю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі