вівторок, 16 серпня 2011 05:00

На день президента треба працювати 56 років

 

Один день утримання президента обходиться українцям у понад 1,8 млн грн. Ця сума рівнозначна середній місячній зарплаті 675 працівників. Такі розрахунки наводить журнал "Кореспондент".

— Такий дисбаланс у зарплатах людей і видатках на одну з гілок влади спричинений тим, що ми одна з найбідніших націй у Європі. Бідніші за нас лише молдавани, — коментує економіст Віктор Лисицький, 66 років. — Навіть якщо до середньої зарплати додати тіньовий оборот, то розрив між багатим чиновником і вітчизняним трударем не зменшиться.

Гляньте на Польщу: на президента витрачають у п'ять разів менше, але й сам поляк отримує у 2,5 раза більше, ніж наш працівник. Це при тому, що на початку 1990-х ми були з ними на одному рівні економічного розвитку.

Владі слід поводитися скромніше. І не лише президентові. Отримуючи мінімальну платню, середній француз може за вісім тижнів заробити зарплату свого парламентаря. Німець — за 14. А українцеві доведеться працювати 40 тижнів, щоб заробити платню народного депутата. З такими низькими зарплатами люди, країна не виживуть.

Ми відстаємо за економічним розвитком від усіх європейських країн. Тому треба зосередитися на тому, як розвинути наші економічні переваги так, щоби був хоч якийсь темп зростання життєвого рівня.

Зараз ви читаєте новину «На день президента треба працювати 56 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі