пʼятниця, 09 липня 2010 02:13

На 12-й клас не було підручників

Із першого вересня навчання в середній школі триватиме 11 років.

Директор асоціації приватних закладів освіти Києва Олена Мовчун, 50 років, вважає таке рішення Верховної Ради поспішним:

— Ми вже налаштовувалися на 12-річку, вивчали досвід зарубіжних країн, підготувалися психологічно. Академія педагогічних наук зробила багато напрацювань, бо готувати дітей до вищих навчальних закладів треба ґрунтовно. Гадаю, 12-річку можна було залишити для тих учнів, хто готується до вищої освіти. Для цього зробити профільні школи. Адже опанування іноземних мов, поглиблення вивчення фізики, хімії потребують більшого часу і ґрунтовнішого навчання.

Кажуть, 12-річку згорнули через кризу і брак коштів. Так, на 12-й клас не було підручників. Та й батьки ремствували: чому їхня дитина у 18 років має сидіти за шкільною партою? Але треба було створити належні умови, тоді мали б гарні результати.

Першими на 12-річне навчання цього року мали переходити випускники дев"ятих класів.

Багато учнів забрали документи зі школи

— Але ми не набрали б дітей у класи, — каже Тетяна Іщенко, 54 роки, завуч Дніпрянської середньої школи в Херсонській області. — Багато учнів забрали документи зі школи, бо не хотіли зайвий рік пересидіти. Тим більше, що під профільне навчання в старших класах не було ані матеріальної бази, ані кадрів. А просто додати години на математику чи мову — це нічого не дасть.

Верховна Рада також запровадила обов"язкову дошкільну освіту для дітей старшого дошкільного віку. Це рішення сумнівне. Бо в 1990–2000-х закрили дитсадки, скоротили кадри. Тепер новий бебі-бум, групи переповнені, не вистачає приміщень і фахівців. Не зрозуміло, де 5-річні діти повинні відвідувати дитсад і за якою програмою вчитися. Якщо за шкільною, то що вони робитимуть у першому класі?

Зараз ви читаєте новину «На 12-й клас не було підручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі