четвер, 13 вересня 2012 05:30

МВС треба ліквідувати і створити нову структуру

Автор: підготувала Ольга Богачевська
 

Україна має 358 тис. працівників Міністерства внутрішніх справ. Немає смислу витрачати мільярди бюджетних гривень на таку кількість правоохоронців, якщо людина не може отримати вчасну, якісну допомогу від міліціонера, вважає правозахисник Едуард Багіров, 43 роки.

— Україна — поліцейська держава. Система залишилася ще з Союзу. Кількість міліціонерів більша, ніж в інших європейських країнах. Але ми не можемо похвалитися ефективністю боротьби зі злочинністю. Більшість правоохоронців виконують роботу в кабінетах. Там одні керівники і над ними ще начальники — бюрократична матрьошка. Поліцейські Європи працюють переважно у громадських місцях. Тому ефективність їхньої роботи вища.

Кількість правоохоронців скоротили 2010-го. Але зменшили патрульну службу. Штат кабінетних працівників не змінився. Тобто не поміняли нічого. Реформи буксують у коридорах відомства. Усе залишають на папері. Бо генерали не хочуть змінювати ситуацію. 20 років тільки повторюють одне і теж — реформування, реформування.

Відсутній громадський контроль над міліцією. У серпні ліквідували Громадську раду при МВС. Вона їх дратувала, бо туди могли звернутися прості громадяни — створювали робочі групи, запрошували до них правоохоронців. Тепер немає жодного громадського об'єднання, яке ефективно контролює міліцію.

Кадрів в органах вистачає. Необхідно, щоб міністри і генерали вміло використовували людей і фінанси. У Грузії, наприклад, правоохоронців менше, але й кількість злочинів нижча в рази. Коли грузини проводили реформу ДАІ, декілька місяців вулиці були без особливого контролю. Але кількість аварій кардинально не збільшилася.

Міліція — суперконсервативна структура. Будь-які зміни їх лякають. Із приходом нового міністра Віталія Захарченка все стоїть на місці. Тому МВС треба ліквідувати і створити нову структуру.

Зараз ви читаєте новину «МВС треба ліквідувати і створити нову структуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі