вівторок, 22 жовтня 2019 00:25

Міжнародний валютний фонд чекає від України земельної реформи

Міжнародний валютний фонд за кілька тижнів відрядить в Україну місію для обговорення співпраці. Про це сказав директор європейського департаменту установи 64-річний Пол Томсен у Вашингтоні 18 жовтня. Там пройшли збори фонду і Світового банку. Сюди прибула також українська делегація.

— Є величезні зміни в діяльності Національного банку. Його незалежність необхідно зберегти, — розповів Пол Томсен. — Важливі структурні реформи — ринок землі, подолання корупції, відкриття економіки. Їхня мета — підвищення продуктивності. В Україні багато монополізованих структур. Держава досягла значного рівня економічної стабільності за останні роки. Але може добитися кращих результатів.

Попередню 14-місячну програму МВФ для України затвердили 19 грудня торік. Її обсяг — $3,9 млрд. Одразу виділив $1,4 млрд. Перегляд програми планували на травень. Але траншу не надали через дострокові парламентські вибори. Тепер влада прагне нової тривалої програми співпраці до кінця року.

— Сподіваюся на хороший результат, коли приїде місія, — говорить міністр економіки України 44-річний Тимофій Милованов 19 жовтня після повернення з Вашингтона. — Київ виконав практично все, що очікують. Український парламент прийняв майже 70 законопроектів за останні п'ять тижнів. Багатьох чекали роками. Фонду потрібен час, аби їх вивчити.

— Чи успішними були переговори українських чиновників і представників фонду, побачимо за рішеннями місії. Важливим критерієм для МВФ є ухвалення бюджету на 2020 рік. Дефіцит має бути менше 3 відсотків, а дохідні та витратні статті — реалістичні, — каже економіст Андрій Новак, 46 років.

— Також для МВФ важливо, як проходитиме приватизація в Україні. Адже наш уряд заклав у бюджет лише 5 мільярдів гривень доходу від неї. Тож є ризик, що масштабної приватизації не буде. У проекті бюджету немає й статті доходу від відкриття ринку землі, який має запрацювати з 1 жовтня наступного року.

Нова програма співпраці з Міжнародним валютним фондом буде триваліша, ніж попередня — на три-чотири роки. І на більшу суму — від $5–7 млрд, кажуть політики.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний валютний фонд чекає від України земельної реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі