вівторок, 05 березня 2013 07:15

Міграцію варто заохочувати

Минулий рік став рекордним за показниками міграційного приросту населення в Україні. Жити до нас на постійній основі приїхали 76 тис. людей, підрахували в Держкомстаті. Виїхали з країни 15 тис. осіб. Маємо "приріст" 61 тис. Це у 3,6 раза більше, ніж за 2011-й.

— Сплеск пояснюється новою редакцією закону про правовий статус іноземців. Його ухвалили 2012 року, — розповідає завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії Олексій Позняк, 43 роки. — Закон значно спростив можливості зареєструватися. Цим скористалися ті, що приїхали сюди набагато раніше.

Окрім того, до нас переїжджає багато хто з колишніх республік СРСР. Чому? Умови життя в Україні набагато кращі, ніж у країнах Центральної Азії, Кавказу, а також в Молдові та значною мірою Росії.

Україна є транзитною зоною для людей, які хочуть потрапити до Євросоюзу. Певна їх частина у нас і лишається. Не ризикують податися у небуття, а в Україні краще, ніж на їхній батьківщині.

Наше населення старіє, меншає співвідношення працівників до пенсіонерів. Далі — більше. Приблизно через дев'ять років в Україні почне відчуватися брак робітників. Тому варто заохочувати міграцію. Треба думати, як інтегрувати приїжджих у наше суспільство.

Краще, щоб мігрантами були невеликі групи вихідців із різних країн. Тоді українському суспільству "перетравити" їх легше, ніж велику кількість переселенців з однієї держави. Поява однієї-двох численних і закритих діаспор в Україні — це погано.

Зараз ви читаєте новину «Міграцію варто заохочувати ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі