пʼятниця, 27 серпня 2010 04:22

"Масштабної епідемії нового грипу не буде"

Автор: фото з архіву Алли Волохи
  Алла Волоха: ”Зараз практично нема невідомих вірусів. Якщо з’являються, лікарі достатньо швидко розшифровують їх”
Алла Волоха: ”Зараз практично нема невідомих вірусів. Якщо з’являються, лікарі достатньо швидко розшифровують їх”

До кінця серпня лікарі мають назвати причини смертей п"яти вихованців Ніжинського інтернату для дітей з ураженнями центральної нервової системи. Головний столичний дитячий імунолог 49-річна Алла Волоха припускає, що причина — у звичайній гострій респіраторній вірусній інфекції. У дітей із дефектами нервової системи вона може зумовити загострення основної хвороби.

— Припускаю, деякі діти не були щеплені через протипоказання, — каже Алла Петрівна. — Таких треба оберігати особливо ретельно. Уважно ставитися навіть до банальних інфекцій. Мабуть, комісія вже зробила певні висновки про прорахунки в роботі персоналу, якщо вони були.

Під час минулої епідемії грипу уряд закупив сучасні лабораторії. Чому досі не діагностували хворобу померлих дітей?

— Іноді на виділення культури вірусу в лабораторії потрібно три-чотири тижні. Але й при цьому кількість якісних тест-систем у нас недостатня в порівнянні з західними країнами. До діагностики доцільно залучити й іноземних спеціалістів.

Як на смерті від невідомих інфекцій реагують у світі?

— Ніяких "секретних" заходів — оголошують карантин і працюють у лабораторіях. Зараз практично нема невідомих вірусів. Якщо з"являються нові, лікарі достатньо швидко розшифровують їх структуру. Так було з ВІЛ, пташиним і свинячим грипом, збудником атипової пневмонії.

Цього року очікують епідемію грипу, подібну за масштабами до торішньої?

— Минулого сезону вірус сезонного грипу наклався на пандемічний — аномальний. Якби цього року новий пандемічний грип з"явився, він циркулював би в інших країнах. Зараз інформації про такий штам немає. Тому поява значної епідемії малоймовірна.

Є думка, що свинячий грип був вигадкою фармацевтичних компаній, які заробили на продажу ліків.

— Грип AH1N1 був. Вірус виділили у світових лабораторіях. З подібним вірусом людство зустрічалося декілька десятиліть тому, бо він був менш небезпечний для людей похилого віку. Частина з них, очевидно, колись хворіла на подібний грип і зберегла імунітет.

На щастя, смертність від пандемічного грипу не була вищою за смертність від сезонного. Завдяки інформуванню люди почали серйозніше ставитися до здоров"я.

Яких помилок припустилися в боротьбі з грипом торік?

— Однозначно шкідливою була паніка. Люди безконтрольно вживали безліч різних препаратів, імуностимуляторів. На панічному страху багато спекулювали — торговці накрутили ціни на часник і лимони. Це корисні продукти, але в їх захисних властивостях від грипу я не впевнена.

Вакцину від пандемічного грипу так і не завезли. Прищепитися від AH1N1 можна було лише за кордоном.

Навіщо закупили так багато препарату таміфлю?

— Ситуація під час епідемії була нез"ясованою — грип вирував у Європі, на Західній Україні. Важко було спрогнозувати, скільки ліків потрібно.

Існує можливість нових незначних спалахів, тому таміфлю може ще стати в пригоді. Його застосовують і для лікування важких форм сезонного грипу. Якщо знадобиться, держава в будь-який момент може придбати й вакцини для запобігання AH1N1. Вони вже пройшли тривалу процедуру реєстрації.

Як готуватися до наступної епідемії?

— Найнадійніший захист — вакцинація. Торік жоден із тих, хто був прищеплений від сезонного грипу, не помер від пандемічного.

Вакцини здебільшого закуповують приватні лікарні. Слід відновити практику державних вакцинальних кабінетів. Має бути безкоштовне щеплення для вагітних, пенсіонерів, дітей, людей із хронічними захворюваннями легень і судин. Є сенс запитати школи й дитсадки, скільки їм потрібно вакцин для тих, хто хоче щепитися.

Чи є можливість зараз щепитися від сезонного грипу?

— Ні, зазвичай вакцина з"являється наприкінці вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Масштабної епідемії нового грипу не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі