четвер, 01 липня 2021 06:10

Лідери Євросоюзу відмовилися від зустрічі з Путіним

Автор: GETTYIMAGES
  Канцлерка Німеччини Анґела Меркель говорить із австрійським колегою Себастьяном Курцом у перший день саміту Європейського Союзу. Відбувся 24–25 червня в Брюсселі
Канцлерка Німеччини Анґела Меркель говорить із австрійським колегою Себастьяном Курцом у перший день саміту Європейського Союзу. Відбувся 24–25 червня в Брюсселі

— Зустрічі з Росією на рівні європейських лідерів не буде. Ми бачимо її агресивну поведінку, — говорить на саміті Європейського Союзу у Брюсселі президент Литви 57-річний Ґітанас Науседа 24 червня.

Напередодні канцлерка ­Німеччини Анґела Меркель запропонувала запросити на саміт президента Російської Федерації Володимира Путіна. Її підтримали президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Австрії Себастьян Курц. Проти виступили лідери Литви, Латвії, Польщі, Естонії, Румунії, Швеції, Нідерландів, Бельгії і Данії.

— Євросоюз заморозив саміти з Росією 2014 року після початку агресії РФ проти України. Відновити їх без прогресу з російського боку буде небезпечним відхиленням від санкційної політики ЄС. Знеохотить Росію від виконання Мінських угод. Ми поспілкуємося з послами Німеччини і Франції. Хочемо краще розуміти, які наміри переслідують Берлін і Париж, — каже міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, 40 років.

Лідери Євросоюзу на саміті в Брюсселі погодилися посилити економічні санкції проти РФ у разі подальших її незаконних і підривних дій. Від Москви вимагають взяти на себе відповідальність за повне виконання Мінських угод.

"Після дуету Меркель і Макрона було відчуття, що Європа нарешті відкрито розділилася на тих, хто 1940 року чоломкався зі Сталіним і тих, хто боровся далі незважаючи ні на що. Польща і країни Балтії сьогодні пліч-о-пліч з нами. Принаймні в питанні опору Росії, рішуче проти цих франко-німецько-австрійських угодників. Як наслідок Меркель і Макрон мусили виправдовуватися. Можливо, це поворотний момент", — пише перекладач і письменник 64-річний Сергій Сингаївський у фейсбуку.

— Лідери Франції та Німеччини контактують з Росією. Їх тісно пов'язують спільні економічні інтереси. Наприклад, будівництво газопроводу "Північний потік-2". Незважаючи на санкції, між країнами активно йде торгівля, — говорить політолог Віктор Таран, 43 роки.

— У Німеччині восени відбудуться парламентські вибори. У Франції наступного року — президентські. Тож напередодні вони намагаються досягти економічних пільг для своїх країн, щоб отримати електоральні бали у своїх виборців. Тому подібні ініціативи триватимуть далі.

Лідери Євросоюзу відмовилися від зустрічі з Путіним не завдяки активній позиції українського президента, а за рахунок наших союзників. Країни Балтії та Польща заблокували пропозицію Меркель, використавши право вето. Проблеми України вкотре замість неї вирішили її союзники. Нам треба активніше виступати проти дій Росії. Президент Володимир Зеленський мав оперативно відреагувати. Виступити із заявою протесту. На жаль, цього не було. Це погано. Означає, що нас усе влаштовує.

Зараз ви читаєте новину «Лідери Євросоюзу відмовилися від зустрічі з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі