вівторок, 18 січня 2011 10:34

"Лідерам, яких влада боїться, можуть дати умовні терміни"

Автор: фото з сайта www.gart.org.ua
  Віктор Чумак
Віктор Чумак

Директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, 50 років, вважає, що опір владі може посилитися через погіршення економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях.

Яке повідомлення суспільству надсилає влада, переслідуючи опозиціонерів, письменників, журналістів?

— Це не повідомлення, а засіб самозбереження. Нова команда хоче залишитися при владі достатньо довго. Тому зачищає політичне поле, щоб на ньому нікому було продукувати альтернативні ідеї, ставити під сумнів професійність і правомочність можновладців. Мовляв, прийшла єдина влада, яку можна обирати і яка має найбільш бажане бачення розвитку країни.

До чого це призведе?

— Важко сказати. Суспільство трохи втомилося від політичної боротьби. Ще не сформувався середній клас — найактивніший прошарок, якому найбільше потрібні зміни. Але такі зміни, що передбачають наявність політичної та економічної свободи.

Великий капітал задоволений розвитком подій в країні, бо отримує нові преференції, як-от Податковий кодекс. Узалежнений виборець теж має бути задоволеним, бо йому пообіцяли сякі-такі соціальні подачки. Тому найактивніші громадяни, насамперед інтелігенція, повинні ставати лідерами суспільства і спиратися на соціально активний електорат, а не на пенсіонерів і бюджетників.

Як зрозуміти заяву міністра внутрішніх справ про можливе кровопролиття на майдані Незалежності 22 січня?

— Це безглузде висловлювання межує з провокацією і залякуванням, щоб люди туди не йшли. Виникає питання, хто планує кровопролиття? Якщо міністр про це кричить, а не попереджає, він не відповідає своїй посаді.

Такі дії влади зможуть підвищити рейтинг опозиції?

— Рейтинг і влади, і опозиції тепер вкрай низький,  вони не можуть запропонувати альтернативні варіанти розвитку країни. Уявляють політику, як пострадянський номенклатурний процес. Тому залишають чинними неконкурентні методи діяльності еліт.

Якесь незначне підняття рейтингу опозиції буде. Але останні президентські вибори, коли понад 30 відсотків виборців не голосували, а майже 5 проголосували проти всіх, свідчать: суспільство потребує нових ідей і нових лідерів.

Які перспективи у порушених кримінальних справах?

— Деякі будуть доведені до кінця. Наприклад, по Юрієві Луценку. А от справа Юлії Тимошенко судової перспективи не має. Не думаю, що судді підуть на повну фальсифікацію матеріалів, щоб її засудити. Хоча після так званої судової реформи можна чекати всього. Лідерам, яких влада боїться, можуть дати умовні терміни, щоб виключити з політики.

Чи посилиться опір владі у суспільстві?

— Цей сценарій можливий. Економічна ситуація, особливо в базових для влади Донецькій і Луганській областях достатньо складна. У владній команді нікому роз'яснити людям, що і для чого робиться. Більшість реформ потрібні. Але доки не покажуть механізму їх впровадження, суспільне незадоволення наростатиме.

Зараз ви читаєте новину «"Лідерам, яких влада боїться, можуть дати умовні терміни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі