четвер, 10 грудня 2009 18:43

"Корупція несумісна з демократією"

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  Юлія Тимошенко: ”Державні закупівлі перетворилися на потужний інструмент відмивання грошей”
Юлія Тимошенко: ”Державні закупівлі перетворилися на потужний інструмент відмивання грошей”

9 грудня світ відзначав Міжнародний день боротьби з корупцією. Жодна країна не може похвалитися тим, що викоренила це явище. Навіть у тих державах, де за хабарі передбачена страта, корупція не зникла. Україна за рівнем зловживання владою посідає одне з найвищих місць у світі. Тому боротьбу з корупцією прем"єр Юлія Тимошенко вважає однією з найважливіших своїх завдань. Останнє засідання уряду вона присвятила саме цьому.

За словами Юлії Тимошенко, в Міжнародний день боротьби з корупцією всім потрібно задуматися: що можна зробити для того, щоб викоренити це явище? Адже, за підрахунками статистиків, щорічно в усьому світі на хабарі витрачають близько трильйона доларів. В Україні, за словами прем"єра, ситуація взагалі плачевна.

— Я можу вам навести приклад нашої рідної держави, коли країна, отримавши з дня незалежності колосальну власність, надра, все, що мала Україна, за 18 років, замість того, щоб стати на служіння народу, боротися з наслідками бідності, все пішло в кишені чиновників й олігархічних груп, — наголошує Юлія Тимошенко.

За її словами, на ці гроші можна було побудувати нові дороги, інфраструктуру житлово-комунального господарства, реалізувати програми з енергозабезпечення, реконструювати промисловість й інші економічні та соціальні сфери. Тимошенко вважає, що корупція — це справжня біда для всього світу й, особливо для України. І її завдання — боротися з цією бідою.

Ставши прем"єром удруге, Юлія Тимошенко відразу доручила Контрольно-ревізійному управлінню виявити факти корупційних дій в органах влади. Тоді управління розкрило майже 7 тис. актів, що підтверджують крадіжку бюджетних грошей або ресурсів. Причому йшлося про мільярди.

Але оскільки до компетенції КРУ не належать повноваження порушувати кримінальні справи, а інші правоохоронні органи або не хочуть, або не можуть "турбувати" чиновників, ходу більшості виявлених випадків ніхто не дав. Порушено лише 769 кримінальних справ, та й ті не доведені до суду.

Особлива ситуація — у сфері видачі земельних актів. Тут чиновникам є де розгулятися: можна вимагати будь-які довідки й дозволи, за кожну з яких брати хабарі.

Апарати штучної вентиляції легенів, купили втричі дешевше, ніж у 2007 році, коли був уряд Януковича

На державному рівні яскравий приклад корупції — ситуація в газовому секторі. Юлія Тимошенко зробила чимало, щоб покласти край цим схемам, але поки що в неї зв"язані руки, тому що вона одна бореться з державною машиною, в якій корупційні схеми налагоджені до автоматизму. Проте після президентських виборів Юлія Тимошенко пообіцяла повернутися до цього питання. І тоді всі, хто грабував країну, обов"язково будуть покарані.

Завдання, яке перед собою ставить прем"єр, — законодавчо мінімізувати вплив корупції на всі сфери життя. І зробити все, щоб позбавити чиновників безмежних можливостей.

Тому на засіданні Кабміну було прийнято 14 нормативних актів, за допомогою яких можна якщо не зупинити, то хоча б уповільнити хід корупційної машини.

— Ці рішення — фундаментальні й дієві, — наголошує прем"єр. — Важливо, щоб це були не декларації, щоб у них не було води, яка нікому не потрібна, а щоб були реальні інструменти, які дають можливість уряду боротися з корупцією.

Юлія Тимошенко перерахувала заходи, які збирається зробити. Насамперед прийняти стратегію антикорупційної політики. В ній передбачено створення антикорупційного бюро. До речі, такі бюро є в багатьох країнах, зокрема в Польщі. На думку Тимошенко, головне, щоб воно було незалежним від усіх гілок влади.

— Як тільки воно почне належати системі якої-небудь влади, на ньому можна ставити хрест, тому що діяти воно не буде, — переконана прем"єр.

Окрему увагу у програмі антикорупційної політики приділено інституту "Уповноваженого з боротьби з корупцією". З подачі Тимошенко такі уповноважені працюють зараз при всіх міністерствах, і цей напрям потрібно розвивати.

Справжній клондайк для корумпованих чиновників — це державні закупівлі. Прем"єр-міністр мало не випадково наткнулася на цю проблему, коли під час епідемії грипу з"ясувала, що на закупівлях ліків і медобладнанні хтось накручує мільйони.

Навіть поверхневий аналіз ситуації виявив, що в решті сфер державних закупівель ситуація не краща.

— Чесно кажучи, сумно і соромно за всі попередні роки. Коли я взяла один пункт закупівель, коли ми для боротьби з епідемією купували апарати штучної вентиляції легенів, і під моїм контролем купили втричі дешевше, ніж у 2007 році, коли був уряд Януковича, — заявила прем"єр і додала, що державні закупівлі перетворилися на потужний інструмент відмивання грошей.

Тимошенко нагадала, що уряд прийняв постанову "Про порядок держзакупівель". Але цього мало: відповідний закон повинен прийняти парламент. Юлія Тимошенко зазначила, що потрібно робити для того, щоб мінімізувати корупцію в цій сфері.

Що більше посередників — то вища ціна. Тому їх потрібно усунути

— Закупівлі за державні гроші можна робити винятково у виробників. Тому що коли задіяні так звані дилери, дистриб"ютори, агенти — це найбільша помилка, якої припустився наш уряд, — каже Тимошенко. За її словами, що більше посередників — то вища ціна. Тому їх потрібно усунути.

Ще одна передумова для корупції, якої потрібно позбутися, — непрозорі тендери, коли після проведення конкурсу дається право переглядати умови контракту. Цей перегляд, на думку прем"єра, потрібно заборонити. Хто виграв тендер — той і господар. Інформація про проведення таких тендерів повинна бути відкритою, щоби будь-яка людина мала право в ньому взяти участь.

З корупцією потрібно боротися, а не імітувати боротьбу з нею. Так уважає прем"єр Юлія Тимошенко. На думку президента аналітичного центру "Відкрита політика" Ігоря Жданова, в цьому полягає головна відмінність позиції Тимошенко від "боротьби з корупцією" її попередників.

— Кампанію з боротьби з корупцією не можна перетворювати на компанійщину. У ній має бути більше прозорості. Те, що запропонувала Юлія Тимошенко, зокрема, істотно обмежити права чиновників і контролювати їхні дії, можна тільки вітати, — вважає експерт.

Політолог Тарас Березовець упевнений, що в корупційній вакханалії — основна "заслуга" належить Верховній Раді. Експерт нагадує — нещодавно Рада провалила відповідний антикорупційний законопроект:

— Більшість фракцій, особливо опозиція, виступають категорично проти декларування своїх витрат і своїх родичів.

Справді, вседозволеність і безкарність чиновників — одна з найбільших бід України. Вони надають так звані адміністративні послуги і роблять, що хочуть. Цю "лавку", на думку Тимошенко, потрібно прикрити. Внести до Закону "Про адміністративні послуги" такі зміни, щоб унеможливити будь-які лазівки для несумлінних чиновників.

Юлія Тимошенко наголосила, що корупція несумісна з демократією. Тому всім потрібно працювати над створенням антикорупційного клімату. У країні повинна бути сильна парламентська опозиція, із серйозними повноваженнями. А інформація про діяльність чиновників має бути відкритою. І не лише про публічну діяльність, а й декларації їхніх доходів і перелік подарунків, які їм підносять. На думку Тимошенко, антикорупційні заходи будуть ефективними лише в тому випадку, якщо проводити їх спільно і в комплексі.

Зараз ви читаєте новину «"Корупція несумісна з демократією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі