вівторок, 15 серпня 2006 19:36

Команда різнодумців

Як і в будь-якому колективі, в уряді не може бути все тихо та мирно. Суперечки й розбіжності виникають навіть у командах однодумців. А Кабмін Януковича — явище доволі унікальне. У жодному українському уряді не було стільки несумісних, здавалося б, постатей.

Нинішні віце-прем"єри та міністри мають великий багаж взаємних звинувачень та образ. Наприклад, міністр юстиції Роман Зварич, 52 роки, раніше заявляв, що "у Партії регіонів немає розуміння демократії". Проєвропейський глава зовнішньополітичного відомства Борис Тарасюк, 57 років, називав підписання Україною Угоди про Єдиний економічний простір з Росією, Казахстаном та Білоруссю "зрадою національних інтересів України". А тепер він працюватиме разом із першим віце-прем"єром Миколою Азаровим, 58 років, якого за любов до ЄЕП колись навіть прозвали"єепнутим".

Окрім Азарова, колегами пронатовських Тарасюка й міністра оборони Анатолія Гриценка, 48 років, будуть інші проросійські особи. Зокрема міністр палива й енергетики Юрій Бойко, 47 років. Віце-прем"єр з гуманітарних та соціальних питань Дмитро Табачник, 42 роки, називав курс на НАТО "абсолютно безглуздим" та критикував Бориса Тарасюка.

— У приймальні міністра закордонних справ висять плакати, які закликають до ксенофобії, — казав він в одному з інтерв"ю. — Тарасюк назбирав плакатів з Майдану, і там є велике "Геть москалів!".

Коли Табачник був віце-прем"єром у попередньому уряді Януковича, то відстоював двомовність, скасовування пільг для українського книгодрукування та відкриття в Україні філій російських вузів.

Зварич раніше заявляв, що у Партії регіонів немає розуміння демократії

Проте політолог Олександр Палій, 31 рік, вважає, що найближчі півроку ніякого видимого протистояння російського та європейського векторів у роботі Кабміну не буде.

— Спочатку "регіонали" накопичать власні економічні та політичні сили, — говорить Олександр Палій. — Поки вони остаточно не утвердяться в уряді та не послаблять вплив президента, доти ніби рухатимуться в бік Європи. Насправді ж тільки робитимуть вигляд і навмисно гальмуватимуть цей процес.

Щодо Табачника, то Палій вважає: Янукович призначив його віце-прем"єром, аби помститися Ющенку за призначення міністром внутрішніх справ Юрія Луценка, 41 рік. Сам колишній польовий командир помаранчевої революції опинився чи не в найпікантнішій ситуації. У новому уряді він тепер разом із тими, хто був у його так званому "чорному списку" і щодо кого МВС ініціювало кримінальні справи.

Один із них — 41-річний віце-прем"єр з питань паливно-енергетичного комплексу Андрій Клюєв. Саме він фігурував у справі про транзитний сервер, якою займався Юрій Луценко. У червні 2005 року з"явився так званий "список Луценка" — із 16 депутатів, яких МВС прагнуло позбавити депутатської недоторканності. Був там й Андрій Клюєв.

Ще один міністр з нового уряду має "грішки" з останніх президентських виборів. Анатолій Толстоухов, 50 років, разом з Дмитром Табачником у листопаді 2004 року попри незгоду головного редактора газети "Урядовий кур"єр" хотіли опублікувати в ній постанову ЦВК про обрання Віктора Януковича президентом. Самі відправили номер до друку без підпису редактора — а Верховний суд заборонив тоді оприлюднювати результати виборів.

— Якщо Юрій Луценко й надалі займатиметься кримінальними справами проти "регіоналів", то довго міністром не буде, — упевнений Олександр Палій. — Його протримають доти, доки залишатиметься вплив президента. Як тільки Янукович переважить, Луценко свою посаду втратить.

Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко вже охрестила новий український уряд "політичним коктейлем Молотова". З іншого боку, український політикум відомий своєю безмежною безпринципністю. Сьогодні політики можуть поливати одне одного брудом на очах усієї країни, а завтра спокійно вечеряти разом в одному з фешенебельних ресторанів столиці. Так що може й удасться нинішнім міністрам врешті досягти компромісу.

Зараз ви читаєте новину «Команда різнодумців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі