четвер, 10 вересня 2009 20:19

Кандидати у президенти мають нас за дурнів

Із початком осені поки що неофіційні кандидати у президенти розпочали активну виборчу кампанію. Щедрі обіцянки, злива агітації у ЗМІ та на вулицях. І майже скрізь брехня, маніпуляції й відверте шахрайство.

Янукович запустив стару платівку із зашарпаними обіцянками зробити російську мову другою державною. Причому переконує: для ухвалення відповідного законопроекту потрібно 226 голосів. Можна припустити, що оскільки цей нардеп майже не буває у парламенті, то й не знає: для зміни Конституції треба щонайменше 300 мандатів. Але, найшвидше, борець за російську мову свідомо бреше. При цьому чудово розуміючи, що навіть більшості в нинішньому парламенті він не збере.

Виступ Тимошенко під час установчого з"їзду Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад нагадував промову Остапа Бендера перед жителями Васюків із роману Ільфа і Петрова "12 стільців". Небачено працьовита прем"єрка наобіцяла й уможливити обрання сільських голів депутатами рай- та сільських рад, і відтермінувати чергові місцеві вибори...

— На цій сесії до Нового року нам потрібно раз проголосувати 226, передати до Конституційного суду, отримати назад, а у них місяць часу, проголосувати вдруге 226 без змін і потім, із середини січня, коли починає працювати парламент, нам потрібно набрати 300 голосів, — безсоромно вішала присутнім локшину на вуха Тимошенко-Бендер.

Навряд чи варто розраховувати на дискусію щодо реальних шляхів виходу держави з кризи

Вражає примітивністю широко тиражований радіо- та телеролик голови парламенту Володимира Литвина. Дивний пошук охочих працювати в місцевих радах вочевидь розрахований на усталену, завдяки, насамперед, так званій еліті, думку: будучи у владі, можна непогано накрасти. Як спікер збирається працевлаштовувати охочих бути депутатами і який це має стосунок до президентських виборів — він, поза сумнівом, не знає. Головне щось гарно пообіцяти.

Новоспечений "рятівник" України Арсеній Яценюк випустив другу порцію агітаційних плакатів: "Країну врятує — продуктивне село", "Країну врятує — нова індустріалізація", "Країну врятують — освічені і здорові люди"... Щось подібне ми чули 2004-го від іншого кандидата: "Бандити сидітимуть в тюрмах!". І що, багатьох посадили?

Судячи з такого старту президентських перегонів, виборцям навряд чи варто розраховувати на дискусію щодо винайдення реальних шляхів виходу держави з кризи, подолання корупції, поліпшення ситуації в охороні здоров"я чи освіті тощо. Хіба російська мова чи термін повноважень місцевих рад є найважливішими для завислої на краю прірви України? Як і раніше, політики мають українського виборця за дурня. У цьому вони не змінюються — сподіваючись, що так само не змінилися й ми.

Зараз ви читаєте новину «Кандидати у президенти мають нас за дурнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі