четвер, 10 листопада 2011 07:30

Із міст-мільйонників зростає тільки Київ

Дніпропетровськ утратив статус міста, чисельність населення якого становить понад мільйон. За січень-серпень городян поменшало на 8 тис. осіб. Тепер у місті живуть 999 300 жителів.

— В Україні зараз така практика: що жирніший бюджет міста, то більше грошей у бізнесу. А робочі місця створюються за рахунок його активізації, — каже експерт із розвитку територій, депутат-"бютівець" Юрій Ганущак, 51 рік. — Із мільйонників зростає тільки Київ, бо має більше повноважень і грошей. В інших містах чисельність населення зменшується через непрогнозовану ситуацію в бізнесі, відсутність стимулювання розвитку регіонів. На цю ситуацію накладається також загальна демографічна проблема. Знищення села призводить до того, що в місті нема житла для переселенців. А в селі є де жити і народжувати, але нема перспективи роботи. Донецьк і Харків іще мають досить населення, щоб залишатися у статусі, а Одеса до мільйона дотягує тільки завдяки туристам.

Міста часто зростають за рахунок студентської молоді. Якщо людина отримала добру освіту, вона стає конкурентоспроможною на ринку. Не боїться шукати нову роботу, щоб не працювати за безцінь, може вільно вибрати місце проживання і роботи. Окрім того, затребувані роботодавцями люди планують народжувати дітей. Тому покращення рівня освіти є набагато кращим стимулом народжувати, аніж роздавати по 20 тисяч гривень допомоги.

Щоби міста не втрачали жителів, слід упорядкувати взаємовідносини бізнесу з податковою. Сьогодні вони є абсолютно нерівними. Податкова веде себе, як цар і бог. Бізнесу невигідно працювати не в тіні, і небезпечно працювати в тіні. Бізнес іде туди, де до нього ставляться з повагою. Місцевій владі слід дати повноваження створювати ці умови. Але таких прав вона не має, бо все зарегульовано центром. Якщо у вас розбиті дороги, то бізнес до вас не прийде. А полагодити шляхи за місцеві гроші неможливо. Транспортний збір, який дозволяв хоч невелике латання, ліквідували. А державному фонду місцеві дороги до лампочки.

Зараз ви читаєте новину «Із міст-мільйонників зростає тільки Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі