четвер, 17 вересня 2009 18:12

Державні акти на землю даватимуть безкоштовно

Кабінет Міністрів зобов"язав Комітет земельних ресурсів безкоштовно видавати й оформляти державні акти на землю. На це зі стабілізаційного фонду виділили 507 млн грн.

— Чекаємо грошей, можливо, до кінця тижня будуть, — каже Олексій Гончар, 44 роки, з Вінницької регіональної філії Центру державного земельного кадастру. — Особливого ажіотажу серед людей нема: приходять, пишуть заяви, все без черг. Заяви також приймають голови селищних рад та землевпорядники.

За новою постановою, акт на землю можна буде оформити протягом місяця. Платити за це не потрібно.

— Це вигідно людям, які вже почали оформляти документи, мають рішення про надання земельної ділянки у власність селищною чи районною радою, — пояснює Гончар. — Тим, хто вже сплатив у приватні фірми за проектну документацію та інші послуги, будуть завершувати роботу без повернення грошей.

Відтепер акти оформлюватимуть лише держструктури — Центр державного кадастру та Інститут землеустрою.

Ажіотажу серед людей нема

— Державний акт дає право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди, — продовжує Гончар. — Це як документ на квартиру. Відповідно, маєш земельний акт — можеш зі своєю ділянкою робити все що завгодно. Продати, подарувати, передати в спадщину.

За старою системою, державні акти видавали протягом року. Людині слід було звернутися до землевпорядника. Він мав виготовити технічну документацію, виміряти межі земельної ділянки в натурі, якщо потрібно — відновити їх. Тоді узгодити цю документацію з органом земельних ресурсів. Після цього готували кадастровий план, аж тоді виготовляли державний акт, який видавали на руки.

— За новою системою, технічну документацію до державних актів не виготовляють, роблять лише акт та заносять його номер і номер ділянки до державного кадастру.

Кроки оформлення держакта

— написати заяву до сільської або районної ради, залежно від того, де розташована земельна ділянка — в селі чи за його межами;

— до заяви додати копію паспорта, ідентифікаційного коду й копію рішення органа місцевого самоврядування, що вони не проти надати ділянку;

— за місяць прийти по державний акт.

Зараз ви читаєте новину «Державні акти на землю даватимуть безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі