середа, 08 лютого 2012 07:30

Газ на південь України може подавати Румунія

Автор: фото з сайта www.lb.ua
  Михайло Гончар: ”Ситуація підштовхує до того, щоб перейти від умовляння росіян до конкретних юридичних кроків”
Михайло Гончар: ”Ситуація підштовхує до того, щоб перейти від умовляння росіян до конкретних юридичних кроків”

У холодні дні "Нафтогаз" збільшив закупівлю російського газу з 135 до 170 млн кубометрів. У "Газпромі" заявили, що через це європейські споживачі отримують менше газу, а до кінця року Україна закупить майже 50 млрд "кубів" блакитного палива.

— Росіяни, як завжди, маніпулюють цифрами, — каже керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, 46 років. — Добовий рівень споживання відрізняється залежно від сезону. У липні він буде вдвічі менший, ніж у січні-лютому. Тому 50 мільярдів за рік — ніяк не вийде.

Навіщо росіяни маніпулюють цифрами?

— Щоб відволікти увагу від власних проблем — нездатністю забезпечити внутрішніх і зовнішніх споживачів необхідними обсягами газу. Тому й кажуть, що Україна перебирає газ, а європейці хочуть більше газу, ніж за контрактами.

Менше місяця до президентських виборів у Росії. Якщо у цей час росіян "поморозити", то перемога прем'єра Володимира Путіна не буде переконливою. Тому й вирішили, що краще хай померзнуть європейці.

Росія може збільшити постачання газу в Європу через "Північний потік"?

— Якби "Газпром" міг виконати це завдання, то вже збільшив би. Але він фізично не може видобути більше газу на піку споживання. Проблема не в аномально низьких температурах. Інвестиційна політика у минуле десятиліття дала перекос у бік будівництва трубопроводів. Капіталовкладення у видобуток серйозно зменшилися. Газові родовища Західного Сибіру інтенсивно виснажуються. Іще у 2006-2009 роках, провокуючи "газові війни" з Україною, "Газпром" маскував проблему дефіциту видобутку газу. Зараз дозволити собі рецидив "газової війни" він не може. Бо це похитне його й без того непевне становище на європейському ринку.

Президент заявив, що готові матеріали для позову до суду щодо газових контрактів 2009 року. Чи зважиться наша влада судитися з "Газпромом"?

— Подібні заяви лунають уже рік. То від прем'єра Миколи Азарова, то від міністра палива Юрія Бойка, то від президента. Якби Янукович дав пряме доручення "Нафтогазу" судитися, то це свідчило б про серйозні наміри. А так — просто стрясають повітря заявами. Хоча ситуація підштовхує до того, щоб перейти від умовляння росіян до конкретних юридичних кроків.

Чи можуть Україна й Молдова диверсифікувати постачання газу через Румунію?

— Можуть, але нам нема сенсу створювати ще одну залежність. Із румунами варто тільки домовитися про взаємодопомогу в кризових ситуаціях. Румунія має власний видобуток газу, але здебільшого імпортує його з тієї ж Росії. Якщо ж матиме надлишок власного газу, то може його подавати у південні та західні області України.

Бухарест планує звести термінал для скрапленого газу на чорноморському узбережжі. Україна має подібний проект. Якщо обидва реалізують, то Азербайджану буде вигідно збудувати підприємство зі скраплення газу, щоб завантажити обидва термінали. Молдова могла б узяти участь у цьому.

Україна може продавати власний газ Польщі, Угорщині та Словаччині, як заявив міністр палива й енергетики Юрій Бойко?

— Може, але робити це має незалежна від "Нафтогазу" компанія. Наш монополіст пов'язаний відносинами з "Газпромом", йому заборонений реекспорт російського газу.

Говорити про експорт газу українцям зарано, бо власний видобуток не покриває внутрішніх потреб. Але якби країна зменшила енергоспоживання, запровадила  газозаощадження і підвищила ефективність економіки загалом, то нам вистачало б половину власного видобутку. Решту могли б експортувати.

Зараз ви читаєте новину «Газ на південь України може подавати Румунія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі