вівторок, 05 липня 2016 06:15

Євросоюз продовжив на півроку санкції щодо Росії

— Санкції подібні до гирі на шиї — спину одразу не ламають, але довго з ними не протягнеш, — каже російський політолог Дмитро ­ОРЄШКІН, 63 роки.

1 липня Рада Євросоюзу продовжила дію економічних санкцій щодо Росії до 31 січня 2017‑го. Рішення прийняли одностайно.

"Оцінивши виконання Мінських домовленостей (Росією. — ГПУ), Рада вирішила подовжити дію санкцій", — ідеться в офіційному повідомленні. Їх запровадили 31 липня й посилили у вересні позаторік у відповідь на "дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні".

Зокрема, обмежено доступ російських енергетичних компаній, оборонних підприємств і фінансових установ до ринку країн ЄС, європейських технологій. Також не дозволена торгівля зброєю й товарами для потреб російської армії.

Крім того, діє заборона на в'їзд до ЄС для 146 громадян РФ і 37 юридичних осіб — до 15 вересня. Жодна європейська компанія чи установа не може мати будь-яких справ в окупованому Росією ­Криму та Севастополі до 23 червня 2017 року.

— Санкції мають серйозний вплив, — говорить Дмитро ­Орєшкін. — Економічна ситуація в Росії помітно погіршилася, особливо це відчувається в регіонах. Однак винним у цьому називають Захід, а не владу.

Якщо мета санкцій полягала в приборканні військово-політичних амбіцій Кремля в світі, то такий підхід працює. Бачимо, що Путін шукає можливості піти з Сирії, позбутися утримання окупованих територій в Україні, налагоджує діалог із Грузією. Що менше грошей, то скромніші геополітичні амбіції.

Скоріше за все, 2017 року санкції продовжать знову. Бо Росія не виконує Мінські угоди.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз продовжив на півроку санкції щодо Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі