середа, 11 листопада 2009 18:18

Епідемія грипу і ГРВІ йде на спад

Автор: фото з сайту tymoshenko.ua
  Під час робочої поїздки на Вінниччину Юлія Тимошенко відвідала дитячу обласну лікарню і подарувала їй чотири апарати штучної вентиляції легенів
Під час робочої поїздки на Вінниччину Юлія Тимошенко відвідала дитячу обласну лікарню і подарувала їй чотири апарати штучної вентиляції легенів

Рівень захворюваності на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) в Україні знижується. На сьогодні захворюваність зменшилася вчетверо порівняно з піковим періодом, заявила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, перебуваючи на Вінниччині 10 листопада.

— Зараз ми маємо таку ситуацію, коли хвороба була локалізована в Західній Україні й далі по країні вже не просувається. Учора, коли ми подивилися дані по кожній області, то побачили: загалом по Україні вже мінімум у чотири рази спад порівняно з піковими показниками захворюваності на 2–4 листопада. Усе, що зробила країна для того, щоб епідемія була зупинена, сьогодні починає давати результат, — сказала глава Кабінету Міністрів. Вона підкреслила, що цей процес спостерігають практично у всіх областях. Але остаточні висновки про зупинення епідемії грипу і ГРВІ робити зарано, тому мінімум іще два тижні уряд пильно контролюватиме ситуацію.

Під час відвідин дитячої обласної лікарні прем"єр-міністр відзначила, що епідеміологічне становище на Вінниччині краще, ніж у західних областях. І похвалила керівництво області та медиків за ефективну командну роботу:

— Загалом по області ситуація контрольована, а робота медпрацівників добре налагоджена. На Вінниччині є команда, яка правильно використовує бюджетні гроші, правильно фінансує медицину, правильно вживає заходів і діє як єдиний механізм. Було б дуже добре, якби вся система охорони здоров"я в Україні виглядала так, як у Вінницькій обласній дитячій лікарні.

Юлія Тимошенко подарувала установі чотири апарати штучної вентиляції легенів.

Також уряд вирішив перерахувати 6,5 млн грн на добудову хірургічного відділення Вінницької обласної поліклініки ім. Пирогова. А вже наступного року в держбюджеті буде передбачено необхідну суму на завершення спорудження інших відділень лікарні. Прем"єр-міністр запропонувала головному лікареві Петрові Гуньку скласти перелік медичного устаткування, необхідного очолюваній ним установі. Сьогодні уряд має великі кредитні лінії на придбання медобладнання із США, Канади, Австрії та Ізраїлю.

Уряд має великі кредитні лінії на придбання медобладнання із США, Канади, Австрії та Ізраїлю

Під час робочої поїздки глава уряду повернулася до питання, яке стало нагальним унаслідок панічних настроїв серед населення, наляканого поширенням у країні пандемічного грипу. На присвяченій цій темі нараді Тимошенко заявила, що порядок рецептурного продажу ліків необхідно встановити на законодавчому рівні. Особливо це стосується сильнодійних препаратів і таких, що мають побічні ефекти. Міністерство охорони здоров"я вже внесло відповідні зміни до порядку продажу медикаментів за рецептами, але цього не досить.

— Необхідно ухвалювати закони. І закони мають регламентувати всі ці речі. Де ще можна знайти країну, де продавали б ліки, причому найсильніші антибіотики, без рецепта лікаря? Прийшов, усе, що захотів, — купив. А як лікуєшся, як це впливає на твоє здоров"я, що буде після вживання цих ліків — нікого не цікавить. Тому рецепти на сильнодійні засоби з побічним ефектом обов"язково необхідно вводити, — переконана Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Епідемія грипу і ГРВІ йде на спад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі